Așa cum s-a întâmplat cu mufa jack, apoi cu încărcătorul de priză și acum cu dual eSIM, Apple împinge tehnologia mai departe și forțează alți producători să facă la fel.

iPhone 14 Pro - iPhone 14 Pro Max

Primul pas pentru trecerea completă către eSIM a fost făcut de Apple în cadrul evenimentului de zilele trecute, unde am aflat că toate telefoanele iPhone vândute în SUA vor veni fără slot de cartelă SIM. Telefoanele iPhone comercializate pentru restul lumii, inclusiv Europa vor beneficia momentan de varianta cartelă SIM + eSIM, însă acest lucru s-ar putea schimba și pentru noi odată cu lansarea iPhone 15 de anul viitor.

În 2018 au apărut primele zvonuri legate de un posibil iPhone fără cartelă SIM însă nimeni nu se gândea că peste 4 ani acest lucru chiar se va întâmpla. Toată lumea își făcea griji pentru faptul că nu mai pot călători în alte țări și nu pot folosi serviciile de voce și date în afara țării lor. Acest lucru se va schimba de acum, până la sfârșitul acestui an va fi disponibilă și opțiunea de International Roaming pentru eSIM, astfel oriunde vom călători vom putea beneficia de servicii de voce și date, atât pe iPhone cât și pe Apple Watch.

iPhone 14 eSIM

O singură problemă există aici, modelele existente de la iPhone 12 în jos care suportă eSIM, nu pot folosi în același timp două eSIM-uri să zic așa doar modelul iPhone 13 are suport dual eSIM. Se pot seta maxim 6 conturi eSIM, însă de fiecare dată trebuie să intrați manual și să selectați serviciul de voce sau date pe care doriți să îl activați și de pe ce cont. Acest lucru se schimbă odată cu lansarea iPhone 14, acesta integrează suportul dual eSIM asemănător cu cel actual. Adică, când cineva te sună pe contul 1, tu poți folosi contul2 pentru a sta pe internet sau de a primi un alt apel și invers.

În acest moment doar iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 14 si iPhone 14 Pro suportă dual eSIM.

Din păcate acest trend lansat de Apple nu este pe placul tuturor producătorilor de telefoane mobile pentru că vor trebui să treacă și ei la eSIM. Pe lângă utilizatorii de Android care nu or să vadă prea curând eSIM, mai sunt și operatorii de telefonie mobilă care trebuie să investească în calitatea rețelei, a certificării ei pentru a putea oferi servicii ca 5G, VoLTE, VoWifi și eSIM clienților care folosesc produse Apple de la iPhone, la Apple Watch sau iPad. În următorii ani, operatorii vor suferi o scădere a numărului de utilizatori după ce conectivitatea prin sateliții LEO va veni ca o soluție alternativă la actualele abonamente și planuri de date.

În România, operatorii Orange și Vodafone dețin certificarea Apple ceea ce înseamnă că toți abonații lor pot beneficia de cele mai noi servicii. Din păcate, Digi Mobil văd că nu face nici un pas către certificarea Apple a rețelei, iar conform statisticiilor aceștia au cei mai mulți abonați cu produse Apple.

Orice mesaj sau informare prin serviciul clienți a celor de la Digi se termină cu „Momentan nu avem o estimare, când vom avea noutăți le vom posta pe site-ul nostru și pe pagina de Facebook”.

Mai multe detalii despre eSIM pe pagina de suport Apple aici.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

 • Ce e de fapt dual eSim? Din cate stiu telefoanele cu Android si cele cu iOs, care au eSim iti ofera posibilitatea sa adaugi mai multe profile (parca vreo 5).

  • Dual SIM cum se numea până acum, îți oferea posibilitatea să ai două numere pe același telefon, ex un orange și un vodafone. De la iPhone Xr în sus Apple a introdus eSIM astfel, telefoanele până la ora actuală funcționează cu un SIM fizic + un eSIM. Așa este poți adăuga până la 6 profile însă doar unu poate fi activ și nu două.
   Prin Dual eSIM o să poți folosi două profile active în același moment.

  • Am folosit Sim fizic + eSim atat pe iPhone 11 cat si pe iPhone 12 si pareau a fi ambele profile active intrucat un profil il foloseam pentru date si unul pentru voce. Nu am incercat in schimb cu 2 profile eSim.

  • SIM + eSIM funcționează fără probleme, dar dacă vroiai 2 profile de eSIM când foloseai unul celălalt era inactiv și invers, deci nu erau active amândouă 🙂

 • Sper ca în doi ani toate telefoanele indiferent de sistemul de operare să aibă această tehnologie, este vremea să ne scăpăm de sim-urile fizice.

 • “ Din păcate, Digi Mobil văd că nu face nici un pas către certificarea Apple a rețelei”

  E de înțeles. Sunt rețea low cost, e normal sa avanseze mai greu dpdv tehnic. Dacă ar fi oferit același nivel al serviciilor ca Orange/Vodafone ar fi avut prețuri mai mari

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu