Pe data de 07 iunie 2022, Comisia Europeană se va întâlni cu reprezentanții statelor membre unde vor decide dacă standardul USB-C va deveni port obligatoriu sau nu pentru gadget-uri cum ar fi telefoane, tablete și căști în prima fază.

iPhone 15 va avea port de incarcare USB-C

Dispozitivele cu Android vin deja de mult timp cu soluții de încărcare bazate pe portul USB-C singurul producător diferit de restul este Apple care folosește portul lightning și pe care nu vrea să îl schimbe, motivul fiind că o astfel de lege ar obliga toți clienții de iPhone, iPad, AirPods și alte accesorii să fie obligați să își schimbe cablurile și adaptoarele ceea ce ar duce la o creștere a deșeurilor electronice.

Apple a făcut deja primii pași, iar o parte din produsele sale vor veni cu USB-C așa cum se zvonește că de anul viitor iPhone 15 va avea port USB-C și nu lightning ca până acum.

Aceasta este a doua întâlnire unde se vorbește despre noul port standard pentru produsele comercializate în Uniunea Europeană și probabil ultima. Se vor stabili exact datele când aceasta va intra în vigoare precum și cerințele minime care trebuiesc îndeplinite de fiecare producător în parte.

Ce presupune această schimbare?

  • toate cablurile existente pe piață vor fi USB-C
  • adaptoarele de priză vor fi doar cu USB-C
  • 25W va fi puterea minimă
  • producătorii de telefoane/tablete nu vor mai trebui să ofere adaptoare, acestea fiind universale
  • trebuie să aibă fast charging
  • trebuie să aibă și PD (Power Delivery)

Totodată se vrea reglementarea și încărcării wireless pentru dispozitivele compatibile până în 2025, însă aici sunt mai multe detalii tehnice care trebuiesc luate în considerare, iar cu noutăți voi reveni după ce se vor afla mai multe detalii.

Sursă: 9to5mac.com via reuters.com


#update

07.06.2022 – 18:27 – Comisia Europeană a decis ca portul USB-C să fie port universal începând din toamna lui 2024, astfel toți producătorii vor fi obligați să folosească noul standard în Uniunea Europeană pe toate dispozitivele mobile vândute.

Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitive mobile în UE.

 

De asemenea va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea wireless, să apară şi să se dezvolte fără a lăsa ca inovarea să devină o sursă a fragmentării pieţei şi un inconvenient pentru consumatori.

 

Acordul însemna pentru consumatori economii de aproximativ 250 milioane de euro

– Thierry Breton


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu