Luna trecută toată lumea a așteptat lansarea noului iOS 17 alături de watchOS 10 care aduce o sumedenie de noutăți. La pachet cu ele vine și opțiunea de Number Share prin care putem iniția/primi apeluri, să răspundem la mesaje sau să primim notificări fără să avem iPhone-ul lângă noi.

Number Share pe Apple Watch

În teorie sună bine, în practică, e un pic mai greu. Momentan opțiunea Number Share este disponibilă doar pentru clienții Orange și Vodafone la un cost de 2€ / lună. Conform ultimelor informații, Number Share va ajunge și la Digi în noiembrie și va costa doar 1€ / lună.

Pentru că vreau să mi-l activez am început să citesc diverse, atât bune cât și rele motiv pentru care am început să caut pe site-ul Apple mai multe informații pe care o să vi le detaliez mai jos.

Ce este Number Share?

Opțiunea prin care putem activa o conexiune celulară pe un Apple Watch, pentru a efectua apeluri, pentru a răspunde la mesaje, pentru a asculta muzică/radio, pentru a primi notificări + altele atunci când nu avem iPhone-ul lângă noi.

Avem pictograme dedicate pentru conexiunea celulară. Atunci când este activă icoana se face verde în Control Center unde putem vedea și puterea semnalului (1-2-3 sau 4 lunii). Dacă semnalul este mai slab sau sunt aproapte de iPhone sau de o conexiune Wifi cunoscută, ceasul va conecta automat la acestea, iar icoana va deveni albă.

Ce contează cel mai mult?

Operatorul de telefonie mobilă! Dacă este pro client își activează toate opțiunile posibile, dacă nu, ești restricționat să porți telefonul cu tine. Pe lângă operatori mai contează și dezvoltatorii de aplicații care trebuie să își corecteze aplicațiile ca să funcționeze perfect și cu Number Share.

Oare …

 • Putem activa Number Share pe orice Apple Watch?

Aproape, trebuie să avem minim Apple Watch Seria 4 cu opțiunea Cellular, trebuie să avem serviciul activat la operatorul de telefonie și setările făcute în aplicația Watch -> Cellular. Din păcate operatorii te vor restricționa în a folosi modele mai vechi, ceea ce înseamnă că va funcționa doar pe modele mai noi.

 • Putem folosi Number Share în roaming?

DA! Apple a introdus această opțiune în watchOS 9.1, inclusiv watchOS 10. Din păcate operatorii români nu doresc activarea lui, motivele fiind diverse.

 • Putem folosi Number Share cu toate aplicațiile?

Nu, din cauză că acestea nu sunt actualizate, iar dacă operatorii nu activează toate serviciile oferite de Number Share, uneori ești obligat să ai telefonul cu tine (ex. WhatsApp).

 • Putem schimba operatorii?

Da, foarte simplu. Atunci când treci la un alt operator verifică dacă are și opțiunea de Number Share ca să o poți activa.

 • Putem transfera Number Share de pe un ceas pe altul?

Da, ceasul preia informațiile de pe iPhone, ceea ce înseamnă că dacă ai un ceas mai vechi și îți cumperi altul nou, poți transfera Number Share pe celălalt ceas DOAR dacă suportă acest lucru operatorul tău. Deci revenim iară la operatori!

Cum funcționează Number Share?

Teoretic, același număr de telefon de la operatorul tău este „clonat” pe ceas și poate fi folosit independent de telefon pentru aplicațiile native Apple. Unele aplicații terțe necesită ca iPhone-ul să fie pornit și conectat la o rețea Wifi sau celulară.

În principiu Apple Watch funcționează cu tehnologia LTE (4G), rare sunt cazurile când trece în UMTS (3G). Nu cred că mai este cazul de 3G, mai ales că majoritatea operatorilor români au renunțat la aceste antene și se concentrează acum pe 5G.

Activarea serviciului Number Share se face din meniul aplicației Watch de pe iPhone, urmând apoi pașii indicați. Ceasul va prelua informațiile necesare de pe iPhone și va avea alocat un număr de telefon diferit de acesta (asemănător cu portarea). Doar că, acel număr este înregistrat în centrală cu același număr de telefon folosit pe iPhone și va utiliza din resursele abonamentului principal (minute, sms, date mobile, etc.).

Abia aștept activarea opțiunii Number Share la Digi. Sunt foarte curios ce modalități de activare vor folosi, iar dacă va funcționa în roaming va fi cu adevărat operatorul numărul 1 din România.

Sursă: support.apple.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Salutare
  Tote ceea ce ai spus mai sus este valid doar pentru persoanele fizice.
  Daca numărul de telefon pentru care dorești sa activezi number share este pe persoana juridica, activarea se poate face doar de carte specialistul de cont dedicat sau in magazine atât la Orange cat si la Vodafone!

  • Salutare. Exact, pentru persoanele fizice că cele juridice au alt tratament. Dacă sunt conturi managed, corporații, etc. există o persoană dedicată în firmă care se ocupă de telefonie. Ea este cea care îți activează diverse opțiuni sau servicii după ce primește confirmarea de la operator. Utilizatorii nu pot activa/dezactiva servicii de capul lor.

 • Salutare
  Pe ipad functioneaza number share ?

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu