În cadrul WWDC22, cei de la Apple au introdus o nouă opțiune numită Passkeys care va înlocui vechiul Passwords, iar cu ajutorul lui ne vom putea loga pe diverse site-uri folosind doar Touch ID sau Face ID și de asemenea vom scăpa de codurile captcha. Toate detaliile în clipul de mai sus.

macOS 13 Ventura Passkeys

Passkeys va fi disponibil pe toate dispozitivele Apple care vor avea ultimul software iOS 16, iPadOS 16 sau macOS 13 Ventura instalat. Această opțiune a fost descoperită acum 4 ani de zile când se vorbea de un nou standard W3C care pe lângă alte aplicații de stocat parole vom avea și alte sisteme precum Passkeys.

Cum funcționează Passkeys?

Passkeys se bazează pe iCloud Keychain locul unde ne ținem salvate toate informațiile despre utilizator/email și parolele salvate pentru diverse site-uri pe care le accesăm. Acesta va utiliza două tipuri de chei, una publică și una privată (pentru cunoscători asemănător ssh). Cheia publică va fi stocată pe serverul site-ului unde avem contul și vrem să ne logăm, iar cheia privată va fi salvată pe dispozitivul nostru după ce confirmăm cu Touch ID sau Face ID, iar atunci când intrăm din nou pe același site și vrem să ne logăm dacă aceste chei nu sunt împerecheate nu vom putea merge mai departe.

Cheia privată salvată pe iPhone, iPad sau MacBook nu poate fi furată, vizibilă sau utilizată de alte persoane!

Acest nou mod de protecție va fi viitorul mediului online, urmând să ne folosim telefon ca să ne logăm pe diverse site-uri fără să mai ținem minte adresa de email și parola. Grijă pentru cei care își pierd de obicei telefonul sau în caz de furt datele din Passkeys pot fi recuperate prin două modalități:

  1. Folosind iCloud Keychain Escrow
  2. Utilizarea unei persoane de contact pentru recuperarea contului

Notă: Mare grijă la parola contului vostru Apple, la parola utilizată pentru Face ID sau Touch ID, să vi le salvați în 2 locații ca să nu vă treziți că „am uitat parola pot să o recuperez?”

Passkeys este o protecție suplimentară a celebrului 2FA (Two Factor Authentication) prin care trebuie să utilizăm un cod primit prin sms/mail sau utilizând o aplicație de genul celor de la Microsoft, Google sau 1Password. Apple colaborează cu Microsoft și Google pentru a asigura toți utilizatorii că acest nou mod de autentificare va fi disponibil și pe dispozitive non-Apple datorită Alianței FIDO din care fac parte multe companii mari.

Pe alte dispozitive se va putea folosi opțiunea de generare a unui cod QR unic pentru fiecare logare, dar va trebui implementat de giganții menționați mai sus, iar cel mai probabil va dura ceva timp.

Passkeys iOS 16

Nu se știe momentan ce se întâmplă cu datele salvate în Passkeys atunci când un utilizator migrează de pe iOS către Android, dacă le va putea exporta cumva sau le va putea folosi atunci când folosesc aplicația Switch to Android, Apple nu a oferit nici o informație în acest sens, probabil vom afla mai multe după evenimentul de lansare din această toamnă.

Sursă: 9to5mac.com via macrumors.com


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu