Zgomot decibeli iPhone Apple Watch

Aplicația Noise a fost lansată acum 3 ani împreună cu iOS 13 și watchOS 6 în cadrul evenimentului anual Apple. Aceasta ne oferă informații legate de zgomotul din jurul nostru și nivelul sunetului din căști atunci când ascultăm muzică.

O statistică din SUA spune că 37.5 milioane de adulți au probleme cu auzul, bărbații fiind de două ori mai vulnerabili în pierderea auzului decât femeile. În ultimii ani Apple a investit foarte mult în partea de sănătate motiv pentru care avem tot felul de opțiuni pe care le putem activa pe iPhone și Apple Watch.

Cum verificăm nivelul de sunet – dB

Pe iPhone va trebui să adăugam intrarea Hearing din meniul Settings → Control Center → Accessibility Shortcuts →  Hearing. 

Hearing option Settings

După ce am adăugat opțiunea de hearing, vom avea o ureche în control center care va verifica nivelul de zgomot din căști. În funcție de nivelul sunetului vom avea 3 tipuri de culori, verde, galben și roșu.

Hearing options in Control Center

Cum ne pot afecta auzul?

Simplu, cu cât sunetul este mai tare cu atât auzul nostru are de suferit în timp. Nivelurile de sunet vă sunt prezentate mai jos:

  • 80 db: în jur de 5h30min pe zi
  • 85 dB: în jur de 1h45min pe zi
  • 90 dB: în jur de 30min pe zi
  • 95 dB: în jur de 10min pe zi
  • > 100 dB: în jur de câteva minute pe zi

După cum puteți observa, doar o diferență de 5dB de la 80 la 85dB ne poate afecta auzul în doar câteva ore. Desigur, asta nu înseamnă că dacă am ascultat muzică timp de 2 ore la 85dB rămânem fără auz acum. Nu, asta se va întâmpla în timp dacă vom continua să ascultăm muzică foarte tare în căști. Din păcate această actiune nu este reversibilă, ceea ce înseamnă că dacă ți-ai perdut auzul nu îl mai recuperezi! Poate doar cu un aparat auditiv, dar nici acela nu este sigur că poate să îți redea auzul.

De fiecare dată când sunetul din căști este dat prea tare o să fiți notificați să dați volumul mai încet.

Cum verificăm sunetul ambiental?

Aici avem nevoie de un Apple Watch cu ajutorul căruia să putem măsura nivelul sunetului de lângă noi. Sigur, dacă mergem la discotecă/bar/birt/pub unde muzica este dată tare vom fi notificați pe ceas că suntem dispuși la un zgomot puternic ce ar putea să ne afecteze în timp.

Deschidem aplicația Watch pe iPhone și mergem la Noise unde bifăm Environmental Sound Measurments. Dacă nu este setat default pe 90dB vă recomd să o setați voi sau puteți alege ce altă variantă doriți.

Noise App setari

După ce ați activat măsurarea sunetului din iOS puteți să adăugați în Control Center pe Apple Watch, urechea sau Earings ca să o puteți deschide rapid atunci când aveți conectate căștile. Puteți intra în meniul de aplicații apăsând pe coroană și puteți da tap pe icoana aplicației Noise, urechea galbenă. Automat o să vă deschidă aplicația, o să vă ceară permisiuni după care o puteți utiliza pentru a măsura nivelul sunetului din jurul vostru.

Apple Watch Noise informatii

Dacă vă plac aceste tipuri de articole, vă rog să apăsați butonul de Like de mai jos, iar dacă considerați puteți da share acestui articol pe Facebook, Twitter, Reddit sau unde vreți voi folosind butoanele de mai jos.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu