În cadrul conferinței anuale Apple am aflat că noul sistem de operare iOS 13 va fi disponibil începând cu 19 septembrie, adică de astăzi. La ora 20:00 l-am instalat cu succes pe iPhone Xs Max (am încercat și pe iPhone 6 dar e out of support), iar în rândurile de mai jos am să vă spun ce noutăți am găsit.

Toate modificările făcute de Apple atât pe partea de design cât și pe partea de funcționalitate/performanță se văd în noul update. iOS 13 zboară față de 12.4.1.

iOS 13

Am deschis toate aplicațiile pe care le am instalat pe iPhone, iar noul sistem mi-a cerut ca la fiecare să activez bluetooth-ul pentru a se putea conecta la diverse dispozitive. Normal, cel de Facebook l-am rejectat cu succes.

Plăcut surprins de cum rulează noul iOS 13, mult mai rapid și mult mai smooth. Face ID funcționează instant nu ca pe iOS 12.4.1 când trebuia să stai 1-2 secunde uitându-te la ecran.

Când am deschis App Store nu știam unde trebuie să intru ca să văd ce update-uri trebuie să instalez. Am găsit, intrii pe cont în dreapta sus, iar apoi după email / refund și restul detaliilor apar și aplicațiile.

Aplicația Find My iPhone a primit un update iar acum se numește Find My pentru că include toate dispozitivele logate cu același cont.

În aplicația Photos, am dat din greseală continue și nu am apucat să fac screenshot, însă, vă pot spune că avem un filtru nou în modul Portrait.

 

Îmi place noul look pentru 3DTouch care aduce acea mică vibrație de pe Apple Watch (Haptic Vibration), dar vine cu meniu și opțiuni pentru aplicații. Așa că, dacă doriți să ștergeți o aplicație țineți apăsat pe aplicație apare meniul din prima poză, selectați Rearrange Apps iar apoi o să aveți X-ul în colțul din stânga sus al aplicației.

În Safari modificările sunt mai multe, astfel, dacă ai bookmark bar pe MacBook automat acestea sunt puse și pe iPhone. Acum icoanele sunt mult mai frumoase, mai detaliate și vin cu opțiuni 3DTouch. Mi se pare utilă opțiunea 3DTouch pentru pozele din articole, reușind foarte ușor să le dai share fără să mai fie nevoie de salvare în telefon, intrat în Photos și share.

Opțiunile de share la poze vin acum cu un nou design atât pe verticală cât și pe orizontală. Ambele pot fi modificate în funcție de dorințele fiecăruia.

De acum în iMessage putem seta un Animoji care poate fi vizibil doar contactelor din iPhone sau pentru oricine, în funcție de alegerea fiecăruia. Eu mi-am personalizat Animoji ca să semene cu mine.

Pentru mine Safari rămâne cea mai interesantă modificare, arată mai bine, mult mai utilă și mult mai rapidă. Safari 13 a apărut ca și update în macOS, iar pe lângă trebuie updatat și sistemul ca să îți recunoastă telefonul cu iOS 13 instalat.

Orice alte noutăți pe care le voi descoperi pe parcurs am să le adaug aici în articol.

În setările aplicației Phone găsim o nouă opțiune “Silence Unknown Callers”. Un fel de DND doar că aici poți primi apeluri de la cei din agendă + cei pe care i-ai sunat chiar dacă nu sunt în agendă, ceea ce e mișto. Pe partea de baterie găsim niște informații mai mult sau mai puțin folositoare. Normal că l-am folosit pentru că eram curios să văd ce este nou 🙂

Plăcut surprins să văd că în aplicația Photos putem face zoom când avem selectate toate pozele. Putem alege pe zile, luni sau ani. Aici mai greu pentru că majoritatea au variante de 16-32GB iar pozele nu țin cu anii.

Mie imi place prima a doua poză cu 5 poze pe linie. Voua?

watchOS 6

De când am văzut prezentarea am vrut să instalez watchOS 6 însă în acest moment nu văd oportună trecerea de la Apple Watch 4 la 5. Da, de la 2 sau 3 la 5 e o schimbare marjoră pentru că aduge EKG și Fall Detection.

Aici nu am multe poze pentru că nu am reușit să mă joc cu el fiind la încărcat în timpul update-ului. Zilele următoare am să reactualizez informațiile de aici.

Ce aduce nou:

Avem aplicație separată pentru Find My și s-a renunțat la Find Friends. De acum avem și aplicație dedicată App Store, un mod noise și Cycle Tracking.

va urma …

În watchOS 6 avem câteva schimbări de design dar și de fețe pentru ceas. Abia am așteptat să le pot folosi, însă când am intrat în aplicație și am vrut să configurez o față nu aveam decât 3 opțiuni. Actual am 8 opțiuni, de baterie, vreme, mesaje, activity, call, heart, calendar și workout. Doar să îmi pun o față retro și să nu am opțiuni mi se pare aiurea. În fine!

Printre modificări am văzut App Store instalat direct pe ceas și nu îi văd rostul pentru că nu poți să scrii direct pe ceas, ci trebuie să deschizi iPhone-ul și să scrii acolo. De ce nu l-au putut lăsa tot pe telefon? Cauți aplicație, vezi poze, dat install/uninstall și la revedere. Acum trebuie să te complici pe ceas.

Am descoperit aplicația Noise de care nimeni nu a pomenit și este menită să îți spună dacă zgomotul este sau nu prea tare astfel încât să te afecteze. Probabil va putea să verifice și dB din AirPods și să te atenționeze dacă asculți muzică prea tare.

 


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu