Legea Inteligenței Artificiale este menită să reglementeze riscul și dezvoltarea AI spune Comisia Europeană în proiectul de lege inițiat.

Inteligenta Artificiala - AI - smartphone - Asistenti

Vor fi interzise folosirea datelor biometrice pentru supravegherea cetățenilor, adică nu are voie să intre în baza de date a primăriei sau poliției (hahaha), recunoașterea emoțiilor sau acțiuni supriză ale poliției bazate pe profilurile cetățenilor.

Comisia Europeană vrea „să se asigure” că sistemele ce stau la baza inteligenței artificiale vor fi supravegheate, vor fi sigure, transparente, nu vor face discriminări și vor fi nepoluante. What?!

Ce cuprinde legea?

  • Identificarea în timp real a datelor biometrice ale cetățenilor în spații publice;
  • Identificarea ulterioară a datelor biometrice ale cetățenilor, cu excepția cazurilor în care este anchetată o crimă serioasă și există acordul unui judecător;
  • Folosirea datelor biometrice analizate de Inteligența Artificială pentru practici preventive ale poliției (folosirea profilurilor, a localizării și ale cazierului cetățenilor);
  • Folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea emoțiilor de către polițiști, vameși sau la locul de muncă și în instituții de învățământ;
  • Folosirea datelor de pe rețelele sociale sau de pe camerele de supraveghere pentru crearea de baze de date cu scopul recunoașterii faciale.

Cu toții am văzut ce poate face ChatGPT, Bing sau Bard, motiv pentru care avem acum diverse opțiuni bazate pe AI care pot genera imagini, texte, videoclipuri sau chiar voci ale unor persoane deschizând astfel drumul către partea întunecată a utilizării lor și anume scam și phishing. 

Metoda accidentului prin care cineva îți trimite un sms ca să trimiți niște bani se va transforma în metoda sunatul folosind vocea ta. Hackerii sunt inteligenți, trebuie doar să pună mâna pe niște tool-uri ce stau la baza sistemelor care generează conținutul inteligent.

Steve Wozniak spune că inteligența artificială nu poate fi oprită, însă poate fi ținută sub control și trebuie să ne pregătim pentru eventuale abuzuri, tentative de fraudă sau escrocherii.

Sursă: digi24.ro via 9to5mac.com


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu