Chrome pentru macOS Big Sur folosește de 10x mai multe resurse decât Safari

by on Feb 21, 2021, 12:13
4 148

Conform datelor lui Morten Just browserul Chrome pentru macOS Big Sur folosește foarte multe resurse, mai exact de 10x mai multe decât Safari.

Acesta a testat mai multe variante începând cu 2 sau 3 tab-uri deschise. Testele au fost făcute utilizând diverse rețele sociale, verificat email, deschis și alte tab-uri. În timp ce Chrome folosea aproape 1GB de ram având doar 2 tab-uri deschise Safari utiliza doar 80MB.

Mai interesant este faptul că Just Morten a început să deschidă 54 de tab-uri într-o singură fereastră, vă închipuiți ce a ieșit acolo. Apoi a făcut același lucru și pe un MacBook Pro 16 inch cu 32GB RAM. Eram curios să văd cum arată o comparație și cu un MacBook Pro M1.

Tiind să cred că cei de la Google nu sunt interesați de cum mănâncă Chrome resursele unui laptop/desktop/MacBook pentru că am ajuns la concluzia căci cu cât ai mai mult RAM cu atât consumă mai mult indiferent că vorbim de macOS sau Windows. Același lucru cred că se întâmplă și pe Android sau iOS.

Recent vorbeam cu un vechi prieten (vezi site / youtube) pe Discord în timp ce randa un clip 4K în Premier, avea vreo 10 tab-uri deschise în Chrome și urca un clip pe Youtube în paralel, avea consum de 80GB de RAM din cei 128GB disponibili majoritatea fiind ocupați de Chrome. Configurația bestiei o găsiți aici. 

4 COMMENTS

  1. Știm toți că Safari e mai bine optimizat, dar e ceva putred acolo cu memoria. Un tab ia cam 2-300 MB, de exemplu blogul tău e la 215 MB, facebook pe la 450 – Safari MacOS Big Sur. O să mă uit acasă de curiozitate și în Chrome (nu-l am instalat pe laptop), dar nu cred că e așa mare diferența. Depinde și cum folosește GPU la calculatoarele care au așa ceva, cred că VM merge doar pe GPU, nu cred că aplicațiile din interior comută între integrat-dedicat.
  2. O să fac și eu niște teste pe noul M1, trebuie să îmi ajungă astăzi sau mâine. Eu văd diferență pe Windows unde am 3 chrome deshise fiecare cu 5-10 taburi … rupe mult din memoria RAM a laptopului.

Leave a Reply


1. Comentariile fițoșilor, îngâmfațiilor și atotștiutorilor vor dispărea instantaneu!
2. Voia bună este la ea acasă, comentează acum!
3. Orice comentariu, este aprobat automat, dar poate fi șters fără explicații!