În ultimul an de zile s-a discutat de posibilitatea utilizării diverselor servicii de voce și date cu ajutorul unor sateliți LEO lansați pe orbită de SpaceX. Confirmarea a venit recent, când SpaceX și T-Mobile au încheiat un parteneriat prin care vor activa aceste servicii începând cu 2023.

Google Powered by Android Phone

Cei de la Apple cochetează de mult timp cu această soluție, însă nu pentru voce sau date ci doar pentru serviciile de urgență Emergency SOS în caz de nevoie atunci când suntem într-o locație fără semnal de la operatori.

Acest tip de conexiune cu sateliți LEO are nevoie de un cip special în bandă 5G pentru a putea funcționa. Frecvența utilizată va fi TD 2500 sau 2500MHz TDD și poartă numele de n41. Se pare că acesta va fi noul trend în următorii ani, cine oferă soluții prin satelit, la ce costuri și ce viteze vom putea atinge dacă vorbim de date mobile prin 5G. Abia aștept să facă acest pas și Digi să îi îngroape pe Orange, Vodafone sau Telekom.

Până atunci, aflăm astăzi că Hiroshi Lockheimer, Senior Vice-President al Android, a declarat pe Twitter că următorul sistem de operare Android 14 o să vină cu suport pentru conectivitate cu sateliți LEO. Asta înseamnă că anul viitor în august vom avea lansarea Android 14, urmând ca restul brandurilor care vor să adopte noul update va mai trece minim 6 luni de zile. Știm cu toții că rata de instalare a noilor sisteme de operare Android este destul de mică în rândul fanilor, așa că vor mai trece vreo 2-3 ani până când vor putea folosi acest nou tip de serviciu prin sateliți pentru voce și date mobile.

În acest moment Android 11 este cel mai folosit sistem de operare fiind instalat pe 27% din dispozitivele active, iar Android 12 doar 13.5%.

Sursă: gadget.ro


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu