După 4 ani de zile de easyhost, mi-am mutat site-ul iSay.ro la Hosterion unde am ales pachetul de găzduire WordPress Pro 6G pentru specificațiile tehnice disponibile în noile pachete lansate luna aceasta.

Hosterion WordPress Pro Site

Motivele pentru care am făcut această schimbare sunt:

 • Memorie și CPU
 • Stocare rapidă pe NVMe
 • Redis pentru cache de obiecte din bază (query)
 • Backup direct în cPanel la bază, la fișiere, acces total
 • Suport tehnic prin telefon, mail sau sistem de tichetare în contul tău Hosterion

Primul și cel mai important este suportul tehnic prin telefon, apoi restul de jos în sus. Mi se pare normal că dacă ai o întrebare sau o nevoie, poți deschide tichet din contul tău, însă dacă ai o modificare și vrei mai multe detalii sau vrei să schimbi ceva să o faci prin telefon, nu prin mail și să stai să aștepți un răspuns.

Îl testez pe banii mei, ca să ne înțelegem asupra acestui aspect. Pachetele de găzduire sunt în funcție de cantitatea RAM, CPU și stocare disponibile. Mai jos sunt cele 6 pachete, eu am ales varianta WordPress Pro 6G cu 6GB RAM, 6GHz CPU, 50GB stocare NVMe, Redis și PHP X-Ray.

ce pachet WordPress Pro ți se potrivește?

Cum a decurs comanda pentru WordPress Pro 6G?

Am ales să cumpăr pachetul pentru o lună, 20 euro + tva ca să îl testez să văd cum se comportă site-ul, iar în paralel voi ține și contul de la easyhost. Apoi o să trag linie și mă decid, asta înseamnă undeva în jurul datei de 20 aprilie.  Pașii sunt destul de simplii, apeși butonul „Comandă”, alegi un domeniu sau îl introduci pe al tău dacă ai deja, apare pachetul unde poți alege suplimentar spațiu de stocare și IP-uri. Pentru pachetul 6G ai două domenii gratuite, o adresă IP dedicată cu suport pentru IPv6 precum și DNS premium. Dacă nu cumperi, nu poți să îți faci cont.

După ce ai făcut comanda și ai plătit-o vei primi un email cu datele pachetului. Eu am trecut la comentarii faptul că vreau ca ei să îmi facă migrarea gratuit. Cam în 10 minute mi-a scris cineva, le-am răspuns și a rămas să cer activarea secțiunii de Backup din cPanel la cei de la easyhost. Nu au vrut să mi-o activeze, au făcut ei un Full Backup și mi-au dat arhiva.

Am completat datele de logare în tichet la Hosterion și în 30 minute mi-au confirmat că totul este importat în contul meu, s-a activat și pachetul și am avut acces în cPanel. Totul a fost oglindă, fișiere, configurații, cron jobs, versiunea php, a trebuit să modific doar DNS Records în CloudFlare ca să meargă către IP-ul lor. Propagarea s-a facut aproape instant, site-ul fiind disponibil pe toată perioara de configurare.

M-am jucat un pic cu opțiunile prin cPanel, am activat SSH, mi-am activat propriul Redis din cPanel (o soluție proprie Hosterion) și am fost plăcut surprins să văd secțiunea de Backup care cuprinde (Full Backup, File Backup, Cron Job Backup, DNS Backup, Database Backup, Email Backup și Queue).

Câte backup-uri se fac? Păi simplu, 14 zilnice, 4 săptămânale și 3 lunare. Deci ai acces la tot ceea ce ai nevoie la un click distanță. Fie faci restore și fie downloadezi arhiva direct din cPanel fără să mai dai mail la suport și să ceri fișiere sau să îți facă ei restore când răspund la email.

Cum activezi Redis folosind un socket?

Eh, aici a fost un pic mai tricky, băieții au fost foarte receptivi și au răspuns prompt cu informații în tichetul deschis în platformă. Am activat Redis și i-am alocat 512MB de RAM. După activare se creează două fișiere la nivel de cont. Având configurat la nivel de server LiteSpeed, cei de la Hosterion recomandă utilizarea pluginului LSCache pentru o încărcare mai rapidă a site-ului. O să discutăm și despre asta mai jos.

Pentru că nu am vrut să folosesc pluginul LSCache, am decis să fac setările manual în wp-config, unde trebuie setate datele de conectare la socket. Un server Redis utilizează portul 6379 și hostul 127.0.0.1. Fiind vorba de un socket care se conectează apoi la serverul Redis trebuie schimbate puțin, astfel portul va fi 0 și hostul va fi calea fișierului redis.sock

Folosind SSH, te poți loga pe server, verifici dacă procesul de redis-server este activ, apoi poți testa conexiunea Redis folosind comanda monitor după ce te conectezi la socket prin redis-cli -s path.

SSH ionica Redis

Am instalat Query Monitor pentru WordPress ca să văd câte queryuri sunt în bază, dacă sunt probleme, ce pot rezolva, s.a.m.d. Timpul de răspuns pentru aprox 20 query este de 0.20s pentru aproape 60MB de date. Stăteam și mă gândeam oare ce date extrage el de are nevoie de atâtea. După ce am intrat în plugin și m-am jucat un pic cu el am văzut că Opcode Cache nu este activ în PHP. Am vrut să cer activarea lui, însă după ce am căutat un pic pe net, am văzut că acesta face compresie la PHP și se găsește în opțiunile PHP Selector din cPanel. Am intrat, l-am activat și bam!

De la 60MB s-a redus la 18MB. Nice 🙂

LSCache sau nu?

Depinde ce fel de utilizator ești. Dacă îți place să faci tu, să configurezi, schimbi fișiere, editezi sau te joci prin htacces atunci nu este pentru tine. Dacă ești un utilizator simplu, da, merită instalat pentru că ai toate opțiunile la clickul unui buton ON/OFF.

LiteSpeed este o formă de cache a fișierelor la nivel de server, care împreună cu cacheul din WordPress îți oferă o viteză mai bună.

LiteSpeed Web Cache Manager cPanel

După ce am configurat chestiile mele, am zis că e timpul pentru niște teste așa că am scos pluginuri, am activat pluginuri și am făcut teste de performanță. Indiferent de ce aș fi făcut încărcarea primei pagini este între 1-2 secunde. Așa că am zis să încerc și varianta LSCache. L-am configurat tot, am dat flush la tot cacheul din LiteSpeed și WordPress, am golit obiectele din Redis și l-am pus la treabă. Am testat din nou prima pagină, articole, același timp de răspuns 1-2 secunde.

Foarte multe opțiuni din LSCache sunt deja implementate de mine manual pe site, deci, nu am avut multe de activat. După câteva teste și mici probleme cu anumite imagini care nu se încărcau sau se încărcau parțial am decis să revin la soluția mea de dinainte, folosind async/defer pentru javascript, lazy load la imagini și un plugin simplu de cache numit Cache Enabler.

Cum se comportă în Dashboard?

Foarte bine. Totul este instant, de la a scrie articole, la adăugat poze, la navigat prin meniuri. Îmi este mult mai ușor acum să dau click și să se deschidă pagina aproape instant. Nu am întâmpinat dificultăți sau probleme până acum, vedem cum se comportă în zilele următoare când voi adăuga mai multe articole.

Începând de ieri seară (23 martie 2022), site-ul poate fi utilizat în forma lui finală și îl voi testa timp de 30 de zile până pe 20 aprilie să văd cum se mișcă și cum vor arăta statisticile, apoi voi lua o decizie. Am mulți prieteni care au site-urile găzduite la Hosterion, de ani de zile, iar feedbackul a fost unul pozitiv. Așa că, dacă vreți să vă jucați cu el, aveți de unde alege. Dacă aveți întrebări le puteți lăsa în comentarii mai jos.

De asemenea aș dori și un feedback de la voi cei care intrați pe site (și vă mulțumesc pentru asta) să îmi spuneți cum se mișcă, se încarcă bine, e mai rapid sau nu … etc. În testele Google am 95% performanță pe desktop, iar pe mobil doar 40%. Ciudat, că la mine pe iPhone 13 Pro Max site-ul se încarcă în 1-2 secunde atât pe Wifi cât și pe LTE, iar la Google pe Motorola din 1998 se încarcă în 12 secunde.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

  • E mult mai bine. Se mișcă mai bine, se încarcă mai repede + ai acces la toate funcțiile în cPanel. Acum aștept să îl forjez un pic să vedem cum se comportă la mai mulți utilizatori, nu am prins decât 60 online ieri și aveam 4% memorie consumată din 6GB.

  • Depinde si cat de activi sunt, pachetul minim mi-a prins si mie un rush de peste 350 de utilizatori. Asa, cei online din Google Analytics pot fi si mai multi pentru ca nu fiecare in parte face o interogare sa afecteze serverul. Oricum, se misca foarte bine.

 • Salut Ionica,

  Mulțumim pentru review-ul detaliat.

  In testele noastre e o diferență semnificativă de performanta când se foloseste cache la nivel de LiteSpeed, folosind pluginul WordPress LiteSpeed Cache. Explicația tehnica e că nu mai rulează deloc PHP, ci servește conținutul direct LiteSpeed ca și cum ar fi fișiere statice.

  Diferența e ușor mai mica in momentul in care e rapid serverul (hardware performant, load mic, alte sisteme de cache implementate prin PHP), dar totuși există și e semnificativă.

  Oare in testele tale a apucat LiteSpeed să facă cache?

  Pentru configurare recomand https://blog.litespeedtech.com/2020/06/10/wpw-the-beginners-guide-to-litespeed-cache-for-wordpress/

  • Salut Adrian,

   Mulțumesc frumos pentru recomandări. Mă bucur că am ales pachetul WordPress 6G, se simte deja în performanțe în rapoartele Google Console.

   Testele le-am făcut într-o zi, pe parcursul a mai multe ore și cred că o parte din cache a fost activ în LiteSpeed. Ideea este următoarea și vreau să o testez, să renunț la pluginurile mele și să activez pluginul LiteSpeed Cache. Să mă joc mai mult cu opțiunile de acolo și să văd pe o perioadă mai lungă (2-4 săptămâni) cum se comportă.

   Ideea este că eu folosesc și Cloudflare, ar fi indicat să renunț la el și să trec pe DNS-urile voastre? Pentru configurare am să folosesc linkul de la tine.

 • Mă bucur că totul merge bine.

  Pot să rămână name serverele Cloudflare, nu e obligatoriu sa fie ale noastre. Dar la adăugarea unei subdomeniu in cPanel sau alte modificări ce implica și DNS trebuie actualizat manual in Cloudflare.

  • Subdomeniile existente sunt deja configurate în cPanel, totul este ok. Am configurat acum pluginul LiteSpeed Cache, am făcut setările necesare, am activat cache mobile și rămâne să vedem cum se comportă pentru următoarele săptămâni.

   În Google Console momentan am 0% good URL pentru mobil, vedem dacă se schimbă ceva cu LiteSpeed. Mulțumesc.

 • Nu ai idee cum se incarca siteul cu apache si nginx backend, php-fpm, fast cgi, mod_pagespeed, redis, php8.1, mariadb 🚀🚀🚀

  • Da, dar aici vorbim de VPS unde tu îți poți instala/configura ce vrei. Eu încă nu sunt la nivelul de VPS, iar WordPressPro 6G este suficient pentru categoria unde sunt acum 🙂

 • Salutare,

  Am o intrebare: de ce exista limita de trafic/luna pe VPS-urile de la Hosterion?
  Este doar o curiozitate.

  • Salutare Bogdan. La asta nu stiu ce sa iti raspund insa din ce m-am uitat ai intre 4-12TB de trafic in functie de pachetul ales.

   Din punctul meu de vedere este foarte mult, chiar si daca ai zeci de mii de unici pe zi trafic. Teoretic 135.000 unici / zi in 30 zile ai 4TB.

   De exemplu pentru iSay.ro in luna martie am avut trafic de 63.05 GB la 1-2000 unici pe zi. Cu ce il umplu pana la 4TB? 😁

 • Salutari. Vad ca nu ai pus inca nicio actualizare. Ai ramas la ei, pe pachetul ala sau te-ai dus spre alta solutie. Care sunt concluziile experimentului?

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu