După ce am citit la razvanbb despre experiența lui cu termostatul Netatmo mi-am dorit și eu. Anul trecut l-am cumpărat și l-am instalat singur. La început mi s-a părut puțin complicat, dar defapt totul e foarte ușor de genul click & setup mai ales că poate fi controlat prin aplicația de iOS și Android.

Unboxing

Produsul a ajuns prin Cargus după ce l-am comandat de la Automatech Online având un preț mult mai bun decât pe eMAG. Și pe eMAG tot de Automa era vândut așa că mi-am permis să îl cumpăr cu 50 lei mai ieftin și să nu plătesc și transport.

Produsul a ajuns la mine a 2-a sau a 3-a zi după plasarea comenzii și l-am ținut pe birou câteva zile până când mi-am făcut curaj să îl instalez (mai bine zis timp).

Vine într-o cutie pătrată frumos colorată și aranjată cu toate produsele în interior. Singurul lucru pe care trebuie să îl cumperi este un ștecher gol ca să poți să îl legi la 220V.

După ce desfaci cutia, dai de termostat, releu și cablurile aferente. Termostatul poate funcționa pe 3 baterii AAA sau prin USB (5V) dacă alegi să îl montezi undeva pe perete, bine înțeles are și suport special plus adaptor de UK și EU. Releul vine cu 4 fire și un ștecher dreptunghiular care intră în releu.

Cărițile și toate informațiilie sunt cumva lipite in interiorul cutiei sus. Dacă suci cutia pe mai multe laturi o să le observi, eu le-am căutat și mă gândeam că au uitat ăștia să le pună în cutie.

Setup

După ce se conectează releul la centrală și la sursa de alimentare, în cazul meu la o priză de 220V care alimentează și centrala, se poate configura folosind aplicația de iOS sau Android instalată pe telefon.

În prima poză avem toate componentele din cutia termostatului, în a doua avem termostatul înainte să îl închid, în a 3-a avem releul, iar în a 4-a avem deja termostatul și releul pe perete lângă centrală.

Dacă desfaceți centrala și aveți deja un termostat pe cablu sau wireless trebuie să desfaceți firele de la numărul 1 și să introduceți cel negru și gri de la releu. Celelalte două fire albastru și maro sunt pentru alimentare la 220V și trebuiesc puși în numărul 2.

Din păcate numărul 2 înseamnă să desfaceți papucii să îi legați cu cei de la centrală să îi prindeți cu un patent special, deci cade această variantă. Revenind la ștecherul de mai sus, luați cele două fire îi puneți ștecherul în capăt și îl băgați în priză.

După ce becul s-a făcut albastru, iar pe termostat vă apar semnele de sincronizare, deschideți aplicația pe telefon și începeți configurarea. O să vă creați și un cont online prin care puteți controla tot ceea ce înseamnă Netatmo din casa voastră.

 

Netatmo înseamnă:

  • termostat inteligent
  • electrovalve inteligente
  • senzor de temperatură, umiditate sau de fum
  • stație meteo
  • cameră video de interior sau exterior

Funcții

Mai jos aveți ultimele 5 grafice privind consumul și modul de funcționare al termostatului. În noiembrie, decembrie a tot mers centrala pentru că a fost frig afară, la fel și în ianuarie. Din păcate au fost multe dăți când Delia deschidea geamurile iar căldura mergea și uita să o scadă sau să îmi spună să o trec în away mode.

Heating Prediction (Auto-Adapt)

Această funcție poate porni automat centrala cu 30 minute înainte să ajungi acasă. Astfel, o să ai un mediu plăcut, nu consumă așa mult gaz pe parcursul zilei, iar factura la sfârșitul lunii nu este mare. Asta se aplică dacă dimineața toată lumea pleacă la muncă și vă întoarceți seara, dar când ai un copil acasă temperatura trebuie să fie constantă și să nu fie frig în casă. Nu am folosit această funcție momentan.

Schedule

Se poate programa fiecare zi în parte toată săptămâna cu temperatura dorită. Se poate seta o temperatură by default sau poate fi împărțită pe ore, pe zile sau moduri. Sunt 3 moduri care trebuiesc setate, Home, night și Eco. După ce setați temperaturile la fiecare vă puteți seta toată săptămâna.

Away Mode

Dacă plecați de acasă nu este nevoie să modificați tot programatorul săptămânal, setați doar o temperatură dorită pentru modul Away, îl activați și plecați. Eu am setat 16˚C. Dacă deschidem geamurile dacă plecăm de acasă mai mult timp sau nu stă nimeni în apartament rămâne așa pe minim.

Frost Guard

Este setat automat la 07˚C și se utilizează atunci când iarna nu locuiește nimeni în apartament/casă astfel încât să nu înghețe țevile și instalația din casă să nu puște.

HomeKit

Vine cu integrare în sistemul HomeKit al celor de la Apple și poate fi controlat prin Siri direct de pe Apple Watch, Apple TV sau iPhone. Trebuie doar să îi dai o comandă și pornește.

Manual Heating

Dacă simți că e frig și vrei să crești cu 1˚C temperatura o poți face și manual nu doar prin aplicație, însă setarea se aplică doar 3 ore după care revine la cum era programată.

Dacă nu ai acces la telefon, tabletă sau la televizorul inteligent care poate controla temperatura termostatului tău atunci poți intra online în contul tău Netatmo și ai acces la toate funcțiile.

Concluzie

După ce 7 ani am folosit un termostat wireless, a venit vremea unui upgrade. Netatmo nu este ieftin, este în aceeași categorie ca și cel de la Nest însă mult mai accesibil. Atunci când poți să îți controlezi aerul condiționat, centrala, routerul sau alte dispozitive de prin casă direct de pe telefon, ai un plus de control asupra casei tale.

Toată lumea tinde către automatizare, să pornească luminile când ajungi acasă, să se aprindă televizorul sau să se stingă totul când pleci, etc.

Termostatul de la Netatmo este exact ceea ce ai nevoie. E mic, wireless, îl poți pune oriunde și își face treaba fără erori. Ca să poți avea un consum scăzut de gaz ai nevoie și de electrovalve la fiecare calorifer. Acestea pot controla temperatura pe fiecare zonă, se poate seta individual dar partea cea mai interesantă e în senzorul care detectează geamul deschis și îți oprește caloriferul, iar dacă acolo e și termostatul îi dă comandă să oprească căldura.

Am avut nevoie urgentă de termostat și nu am mai avut timp să caut și capeți cu electrovalvă pentru calorifere însă anul acesta la vară sigur le voi schimba.

Aici nu vorbim de preț, vorbim de ce poate să facă termostatul Netatmo NTH01 și îl recomand pe această cale tuturor care vor o soluție inteligentă, smart pentru casa sau apartamentul lor.

Preț

Produsul a costat 799 lei cu transport inclus de pe site-ul Automa. Dacă doriți să îl achiziționați o puteți face la același preț. De Black Friday l-am urmărit însă cel mai mic preț a fost 789 lei. Puteți da un search și pe google.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

  • Daca am termostate pe fir de la alt producator se poate pune Netatmo si sa mearga toate in paralel?

    • Păi nu știu în ce măsură se poate pentru că în centrală tu poți introduce doar un releu, de exemplu îl conectezi pe cel de la Netatmo, celelalte se vor dezactiva. Să înțeleg că ai mai multe termostate?

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu