Și văd asta cu fiecare update pe care îl instalez. Dețin un iPhone 13 Pro Max, care a făcut recent 1 an de zile de când l-am achiziționat și sincer am ajuns să urăsc faptul că procesarea foto se bazează tot mai mult pe software.

MKBHD explică foarte bine ceea ce se întâmplă cu camera de pe iPhone, senzorii aleși și competiția care a devenit tot mai bună în ultimii ani.

Prea multe optiuni pentru camera din iOS, procesarea foto la iphone se bazeaza prea mult pe software

Din proprie experiență pot spune că pe parte de video lucrurile stau extraordinar pentru Apple, 4K la 60fps, HDR, 10-bit, Dolby Vision, ProRes toate însumate fac ceea ce trebuie și o fac bine. În schimb pe partea de foto lucrurile sunt puțin diferite.

Clar, pozele pe noapte făcute cu iPhone sunt jalnice, ca să poți scoate măcar ceva decent ai nevoie de un trepied pe care să îl cari cu tine oriunde mergi și să faci fotografii cu 3-5 secunde shutter. Modul de noapte atunci când ești cu familia sau prietenii și vrei să faci poze, trebuie să îi ții 5 secunde nemișcați ca să iasă poza bine ca să nu trebuiască să o refaci. Dacă îl dezactivezi, poți face poza mai repede dar nu vei prinde atât de multe detalii. Din punctul meu de vedere singurele poze extraordinare făcute cu iPhone sunt pe lumina zilei, cu soare și HDR pornit. Chiar dacă Apple a introdus un nou senzor de 48MP pentru camera de pe iPhone 14 Pro, tot degeaba pentru că este restricționat din software ca să nu fie folosit la capacitatea lui maximă, poate peste 5 ani va ajunge la potențialul maxim din software.

Tinerii sau cei ca noi vor ca lucrurile să se întâmple rapid, adică ai scos telefonul deschizi camera și faci poză. Zbang, poza e în Album, deschizi Facebook, TikTok, Instagram sau Twitter, scrii repede ceva, poate bagi o muzică și apeși trimite nu să aștepți până se termină procesarea foto că nu ești studio.

Pe iPhone 13 Pro Max după ce fac o poză indiferent că e pe zi sau noapte, urmează procesarea software mai ales dacă are HDR. Dacă vreau să o trimit cuiva prin iMessage când apăs pe o poză stă și gândește vreo 3-5 secunde apoi o atașează ca să o pot trimite, adică stă prea mult să o proceseze. Vorbim de un telefon care e vechi de 1 an de zile, nu de unul care deja are 3-5 ani de utilizare.

Se pare că nu sunt singurul care crede asta și spune că procesarea software a devenit tot mai consumatoare de resurse, motiv pentru care rezultatul nu este tot timpul acela pe care îl dorim.

Voi ce experiențe aveți cu camera foto și procesarea software din iOS?

Sursă: 9to5mac.com


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

  • Am mai discutat asta, chiar și cand sunt senzori de 1 inch tot e greu sa bagi foarte multa lumina si sa o prelucrezi. Totul e software de ceva ani de zile, nu doar la Apple, la toata lumea.

    • Păi știu că e software, tocmai din acest motiv pe un telefon de top să stai să proceseze imagini după ce le faci sau în timp ce vrei să faci poze mi se pare un pic aiurea. Ce să mai zic de versiuni iPhone mai vechi care nu au aceeași putere de procesare?

    • De acord cu amândoi, dar să nu uităm că telefoanele au ajuns foarte departe cu capabilitățile foto. Când eram mic nici nu îmi imaginam că o camera de telefon o să ajungă să aiba așa calitate! Chiar și telefoanele entry fac poze decente. Desigur, toate arată a poze cu nivel mare de procesare, dar care ar fi alternativa, mai ales că nu ai mereu la tine un mirorrless 🙂

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu