O altă opțiune controversată și lansată de Apple pe lângă ATT este iCloud Private Relay. În colaborare cu cei de la Cloudflare, traficul de date va fi total ascuns de operatorii de telefonie mobilă sau furnizorii de internet prin cablu.

iCloud Private Relay in iOS 15

Odată cu lansarea iOS 15 compania Apple a prezentat și noua opțiune iCloud Private cu ajutorul căreia putem deveni anonimi pe internet. Aceasta a fost lansată odată cu iOS 15.2 oficial, însă ea era disponibilă încă din iOS 15.1 lansat anul trecut, dar trebuia activată manual.

Într-o scrisoare trimisă de Vodafone, T-Mobile și Telefonica către Comisia Europeană, aceștia cer ca această opțiune pe teritoriul Europei să fie dezactivată astfel încât ei să poată să vândă datele utilizatorilor, dar și să îi monitorizeze pentru trafic ca să vină cu „oferte personalizate de voce și internet”.

Nu înțeleg de ce acești operatori vor blocarea opțiunii iCloud Private Relay, mai ales că orice utilizator poate folosi un VPN care face același lucru.

Carrier blocking iCloud Private Relay O2

În Europa din păcate unii operatori au început să blocheze deja accesul la datele mobile pentru cei care utilizează iCloud Private Relay. Cei care au făcut asta sunt cei AldiTalk (care fac parte din rețeaua O2).

Sunt curios, tu folosești iCloud Private Relay?


#update 14.01.2022 – cei de la T-Mobile spun că în acest moment ei nu au blocat opțiunea de iCloud Private Relay pentru clienții săi, ci este o problemă legată de noul update iOS 15.2 care dezactivează opțiunea automat. Ei spun ca au trimis către Apple informațiile găsite pentru a remedia această problemă menționând faptul că ei țin la intimitate și nu are face asta. (sursă)


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu