În 23 iunie 2022, Parlamentul European a adoptat o nouă lege privind dreptul consumatorilor la repararea produselor electronice și electrocasnice. Această lege, cunoscută sub numele de Right to Repair, va intra în vigoare în 2024 și va avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt fabricate și reparate produsele electronice și electrocasnice în Uniunea Europeană.

Self Service Repair by Apple

Care sunt principalele prevederi ale legii Right to Repair?

Legea Right to Repair prevede o serie de măsuri care vizează facilitarea reparării produselor electronice și electrocasnice de către consumatori și reparatori independenți. Aceste măsuri includ:

  • Accesul la piese de schimb: producătorii de produse electronice și electrocasnice vor fi obligați să ofere consumatorilor și reparatorilor independenți acces la piese de schimb, inclusiv la piese critice, cum ar fi bateriile și modulele de afișaj.
  • Informații de reparare: producătorii de produse electronice și electrocasnice vor fi obligați să furnizeze consumatorilor și reparatorilor independenți informații de reparare, cum ar fi manuale de service și diagrame de cablaje.
  • Utilizarea unor metode de reparare nedistructive: producătorii de produse electronice și electrocasnice vor fi obligați să utilizeze metode de reparare nedistructive, care să nu facă dificilă sau imposibilă repararea ulterioară a produsului.

Care sunt beneficiile legii Right to Repair?

Legea Right to Repair va avea o serie de beneficii pentru consumatori și mediul înconjurător. Pentru consumatori, această legislație va face produsele electronice și electrocasnice mai durabile și mai accesibile din punct de vedere al costurilor. În prezent, consumatorii sunt adesea nevoiți să achiziționeze un produs nou atunci când unul vechi se defectează, deoarece este imposibil sau prea costisitor să îl repare. Right to Repair va face posibilă repararea produselor vechi, ceea ce va duce la economii semnificative pentru consumatori.

Pentru mediu, Right to Repair va contribui la reducerea producției de deșeuri electronice. Deșeurile electronice sunt o problemă majoră de mediu, deoarece conțin substanțe toxice care pot contamina solul și apa. Această lege va crea o utilizare mai eficientă a resurselor și va duce la o reducere a cantitățiilor de deșeuri electronice.

Cum va fi implementată legea Right to Repair?

Această lege va fi implementată de statele membre ale Uniunii Europene până în 2024. Statele membre vor fi responsabile pentru elaborarea de norme și proceduri specifice pentru aplicarea legislației.

Acestea fiind spuse, toți producătorii vor fi obligați să își creeze propriile „magazine de service” unde să comercializeze piese de schimb, manuale pdf detaliate cu informații despre produse, precum și un ghid de service pentru înlocuirea produselor de către utilizatori.

Apple a creat deja un astfel de magazin numit Self Service Repair. Samsung s-a luat după Apple și au început și ei dezvoltarea unui astfel de program, ei fiind urmați de Google.

„Viitorul sună bine” de acum ne vom putea repara singuri telefoanele, televizoarele, laptopurile sau orice alt dispozitiv electronic. Auchan ne-a pus să ne scanăm singuri produsele, Kaufland a băgat aplicație cu scanare de produse direct în coș, Lidl au introdus și ei casele rapide… ce să mai, azi mâine o să mergem să descărcăm tirurile, să aranjăm marfa pe raft sau să asamblăm televizoarele în depozitv ca să ni le putem cumpăra apoi.

Sursă: avocatnet.ro


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu