Se pare că idioții de la Uniunea Europeană nu stau degeaba, iar după ce au aprobat obligativitatea folosirii portului universal USB-C din toamna lui 2024 se gândesc să îi forțeze pe cei de la Apple să permită instalarea unor magazine de aplicații third-party.

După portul universal USB-C, UE vrea să oblige Apple să introducă și alte magazine de aplicații third-party

Mai pe scurt, o să avem pe lângă App Store: Crack Store, Null Store și alte derivate de unde doritorii își vor putea instala singuri aplicații crăckuite și virusate ca apoi să se plângă că au rămas fără conturi, date și bani. Din fericire nu doar Apple o să fie obligată ci toate companiile Big Tech care vând produse și gadget-uri în Europa.

Gerard de Graaf un lingău de-al „minunatului” Thierry Breton spune următoarele:

If you have an iPhone, you should be able to download apps not just from the App Store but from other app stores or from the internet. Tougher rules for tech giants are needed not only to help protect people and other businesses from unfair practices, but to allow society to receive the full benefits of technology.

 

–Gerard de Graaf, EU Official

Acestea fiind spuse, în următorii ani vom avea din partea UE mai multe legi de îngrădire a modului în care se fabrică și se utilizează gadgeturile. Ce părere aveți despre această idee cretină?

Sursă: 9to5mac.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Este o idee excelentă! Eu eu o să fiu mereu pro-alternative! Nu te obligă nimeni să folosești acele marketuri, dacă nu vrei, dar e bine să existe. La fel și cu Apple Pay și alte monopoluri Apple.

  Nu mă crezi? Vezi cât e comisionul Apple pentru tranzacțiile făcute prin sistemul monopolist actual. Asta se reflectă în prețuri mai mari ale aplicațiilor. De aia piața liberă este bună pentru consumatorul final

  • Păi acolo se va ajunge pentru că asta vrea UE, ca totul să fie o „piață liberă” un fel de marketplace pe eMAG unde toți pot să vândă orice fake sau chinezism și nimeni nu ia măsuri.

 • Partea în care se implementează portul USB-C și pe modelele de la Apple e o idee acceptabilă.
  În schimb, partea cu magazinele third-party pe lângă AppStore mi se pare genială. Chiar mi-ar plăcea într-o zi să descarc o versiune premium a unei aplicații pe gratis și să mă mir că mi-au fost compromise conturile sau cardurile din Apple Pay. Nu știu de unde apar ideile astea idioate, dar ce pot să spun.. mergem ‘spre bine’.

  • Din câte observi Mihai sunt mulți pe internet care se bucură de „această deschidere” și de aceste idei cretine. După atâția ani de R&D în ceea ce înseamnă produse proprii și software dezvoltat de la 0, ajungi pe mâna unor astfel de specimene care te obligă într-un fel sau altul să lași totul la liber. E ca și când ți-ai cumpăra o casă, o renovezi și după ce ai terminat vine UE și zice că tot cartierul poate să stea în ea.

  • Ionică, exemplul tău cu casa nu e corect, că UE nu îi obligă pe Apple să permită orice fel de aplicație în Store-ul lor, ci existența altor marketuri alternative. Daca nu ești de acord cu acele marketuri nu le folosești, simplu. UE vrea ca tu și eu să avem OPȚIUNEA de a alege marketul. Tu o să alegi să folosești în continuare doar Apple Store, și asta e ok, dar poate eu o să vreau să folosesc și altele, și e ok și așa.

  • Ceea ce zici tu e ok până la un punct când tu alegi dacă instalezi Magazinul X sau Y. Dar când UE îi va obliga să deschidă API-urile către acele magazine pentru că și ele trebuie să aibe acces la Face ID, Secure Enclave, Apple Pay, iMessage, Maps etc adică la toate aplicațiile și serviciile securizate Apple pentru care au muncit atâția ani, atunci sper că înțelegi ce înseamnă asta cu „eu aleg să nu instalez din alte magazine”. Și da, exemplul meu cu casa este cât se poate de real, mai ales că asta au zis că vor să ceară celor de la Apple acces la toate serviciile lor și să le facă „universale”.

  • Mihai, dar te obligă cineva să descarci din sursele alea? Eu nu pot să înțeleg cum vă deranjează faptul că vi se dau alternative la lucruri deja existente. Iar exemplul tău e cel puțin amuzant. Dacă descarci „o versiune premium a unei aplicații pe gratis”. Tu asta înțelegi prin a avea opțiuni? Warez? Miza e mai mare de atât, nu mai privi lucrurile superficial. E ca și cum ar exista doar Petrom și apoi se da o lege care liberalizează piața, iar tu spui „păi de ce să existe și alte firme? Daca pun apă în benzină?!?” Păi e simplu, tu poți pune benzina în continuare de la Petrom, dacă nu ai încredere în alte stații 🙂

  • Legat de exemplul tău cu Petrom, e foarte simplu dacă toți vor avea acces la aceleași surse și produse, o să vină Lukoil și o să vândă motorină de la Rompetrol în loc să o vândă pe aia proastă de acum. Culmea, toți vor avea același preț și toți vor folosi aceleași servicii. Și atunci unde mai este diferența între stația de motorină din cucuieții de munte Noname și Rompetrol care a investit miliarde de euro în dezvoltare? O e mai mișto să vină stația Noname din cucuieții de munte și să aibe aceleași servicii și produse?
   Așa îmi fac și eu firmă și mă duc și zic la UE că eu vreau ca Apple să îmi dea acces la toate serviciile lor pentru că mă simt european, am drepturi și vreau să vând și eu aplicații printr-un magazin. Și uite așa eu beneficiez de munca și banii altuia și obțin doar produsul finit adică banii de la fraieri.

 • Digital Markets Act (DMA) obligations:
  ● allow third parties to inter-operate with their own services, meaning that smaller platforms will be able to request that dominant messaging platforms enable their users to exchange messages, send voice messages or files across messaging apps. This will give users greater choice and avoid the so-called “lock-in” effect where they are restricted to one app or platform;
  ● allow business users to access the data they generate in the gatekeeper’s platform, to promote their own offers and conclude contracts with their customers outside the gatekeeper’s platforms.

  Gatekeepers can no longer:
  ● Rank their own services or products more favourably (self-preferencing) than other third parties on their platforms;
  ● Prevent users from easily un-installing any pre-loaded software or apps, or using third-party applications and app stores;
  ● Process users’ personal data for targeted advertising, unless consent is explicitly granted.

  Le-am luat de aici: https://www.iclarified.com/87934/eu-dma-enters-into-force-will-soon-require-apple-to-allow-sideloading-third-party-app-stores-more

  Unde zice de acces la Face ID, Secure Enclave, Apple Pay, iMessage, Maps? Zice de interoperabilitate cu serviciile astea, nu de acces

  • Cătălin ai perfectă dreptate cu acele informații, sunt și în sursa din articolul meu și îți dau un singur exemplu.
   Dacă tu vrei să trimiți emoji, mesaje vocale și poze de pe Android pe iOS trebuie să ai acces la iMessage ca să poți face asta, în rest e doar un simplu sms care este interoperabil și acum la orice producător.

   Este prematur să vorbim hai să vedem când or să dea legea ce vor scrie în ea și ce vor cere, dar după cum îl știu pe Breton, nu o să fie bine.

  • De acord. Hai sa vedem cum arată legea finală

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu