Odată cu lansarea iPhone 14, Apple a introdus posibilitatea de a utiliza Emergency SOS folosind sateliții LEO atunci când suntem într-o zonă fără semnal, am avut un accident, avem o ruptură, am văzut o crimă sau dacă am fost răpiți.

Emergency SOS via Sattelite va fi activ începând cu luna noiembrie, trebuie să avem instalat iOS 16 sau iOS 16.1 și un iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro sau iPhone 14 Pro Max. Da, ai auzit bine, doar modelele recent lansate vor avea această opțiune prin care să ne conectăm la sateliți și să putem trimite un SMS către autorități.

Cum funcționează Emergency SOS via Sattelite

  1. Dacă ești într-o zonă fără semnal și ai nevoie de ajutor, poți folosi opțiunea Emergency Text via Satellite
  2. Selectezi tipul de urgență (probleme cu mașina, bolnav, accidentat, crimă, răpit, blocat, foc)
  3. Este cineva rănit?
  4. În funcție de obiectele din jur și sateliții de pe orbită va trebui să te rotești stânga-dreapta pentru a te conecta la cel mai apropiat satelit
  5. Nu funcționează în interiorul clădirilor, este influențată de clădirile mari, munți sau pădure. Trebuie să fiți sub cerul liber.
  6. Autoritățile cele mai apropiate de zona ta vor fi anunțate prin SMS-ul trimis de către tine
  7. Locația, nivelul bateriei și probleme raportate de tine vor fi trimise către autorități împreună cu Medical ID dacă este completat în aplicația Health
  8. Dacă locația ta se schimbă, automat autoritățile vor primi noile coordonate cu noua locație
  9. Trimiteți informații simple și concise
  10. Notificare privind conexiunea la satelit, dacă aceasta se schimbă trebuie să rotiți iPhone-ul.

Automat, după conectarea la sateliți informațiile despre localizare din aplicația Find My și Find My Network vor fi actualizate astfel prietenii sau familia cu care partajați locația vă vor putea localiza chiar dacă nu aveți conexiune celulară sau Wifi. Aceștia pot fi notificați ca să apeleze ei serviciul de urgență în caz că aveți probleme cu conexiunea la satelit.

În ce țări va fi activ acest serviciu?

Ca de obicei, primele țări care vor beneficia de acest serviciu vor fi SUA și Canada, urmând ca în viitor această opțiune să fie activă peste tot în lume.

Serviciul va fi activ începând cu luna noiembrie 2022.

Ce modele de iPhone se pot conecta la sateliți?

Din păcate, la fel ca și Always on Display singurele modele care vor beneficia de acest serviciu Emergency SOS via Sattelite sunt noile serii lansate iPhone 14 și iPhone 14 Pro.

Noi, cei cu iPhone 11, 12, 13 putem spera doar că vom avea și noi acces la acest serviciu, mai ales că terminalele au benzile și hardware-ul necesar, însă nu rămâne decât să așteptăm să vedem ce ne confirmă Apple după lansarea serviciului în noiembrie.

Cât costă?

Pentru moment acest serviciu va fi gratuit pentru utilizatorii care cumpără și activează un iPhone 14 sau 14 Pro timp de 2 ani de zile. În 2 ani de zile se vor schimba multe, cert este că nu știu de ce ar trebui să plătești pentru asta mai ales că vorbim de cazuri în care nu vrei să te aflii în care să ai nevoie de ajutor. Asta îmi aduce aminte de ideea de subscripție BWM, vrei să semnalizezi la stânga? Atunci plătești 5 euro pe lună.

Vorbim de un serviciu nou despre care s-a tot discutat de anul trecut, iar acum a devenit realitate. Apple lucrează cu cei de la Globalstar, la un moment dat au existat niște zvonuri cum că Apple ar vrea să își trimită proprii sateliți LEO pe orbite, nimic adevărat până acum. Conexiunea cu sateliții LEO reprezintă viitorul iar Apple știe asta motiv pentru care sunt în discuții avansate cu cei de la Starlink, compania lui Elon Musk.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu