Cum îți dai seama că se face regenerarea la filtrul de particule de pe Passat?

by on Feb 26, 2017, 10:35
10

Mașinile Passat B6 de după 2010, vin la pachet cu filtrul de particule sau DPF (Diesel Particulate Filter) care are un rol important în emisia noxelor, care arde gazele pentru un consum optim și o performanță mărită a mașinii. Cam toate modelele din 2010-2011 au deja filtru de particule dacă sunt pe motorină.

Ca orice lucru bun vine la pachet și cu un lucru rău. Prețul unui DPF este de aproximativ 2000euro și nu ai vrea să se înfunde. Din cauza problemelor de la turbină și EGR ai mari șanse să îți blochezi porii din filtru și să ți se aprindă martorul în bord.

Ca să vă faceți o idee toate impuritățile care trebuie să iasă pe țeava de eșapament sunt filtrate în DPF, iar când se cumulează o cantitate X setată în calculatorul mașinii, îl începe să își facă regenerarea.

Regenerarea filtrului de particule înseamnă temperaturi de 7-800˚C pentru arderea impurităților și este foarte important să nu opriți mașina atunci când aceasta începe regenerarea.

regenerarea la filtrul de particule

Cum vă dați seama? E simplu, turometrul trece de 1000rpm la relantiv, ventilatoarele încep să facă un zgomot puternic, iar sunetul se poate auzi foarte ușor dacă deschideți geamul sau vă dați jos din mașină. Nu e cazul, dacă mergeți cu ea 10-15 minute, regenerarea se face mult mai repede și este mai indicat. Dacă nu puteți merge, lăsați mașina pornită, nu o opriți!

Dacă vi se înfundă filtrul, există firme specializate în recondiționarea lui, adică îl dau jos, îl curăță manual de impurități și îl pune la loc. Ca și la EGR, dacă tot face figuri și după trebuie schimbat, însă prima variantă e mult mai comodă și mai ieftină.

10 COMMENTS

 1. Stăm lângă mașină până termină cu regenerarea?
  Poate nu avem timp. Mai degrabă cred că ea va fi reluată la următoarea deplasare.
  Eu așa sper.
 2. @Dragoș regenerarea se face la un numar de km si la o anumita acumulare de funingine. Daca tu o opresti si nu o lasi sa isi faca ciclul, dureaza 5-15 minute daca mergi cu ea si mai repede, daca nu risti sa se infunde si mai rau si apoi doamne feri sa se blocheze. Acum fiecare face cum crede. Dupa ajungi sa il cureti 6-1000 lei sau altul nou 2000€.
  Ca sa faca regenerarea trebuie sa ai peste 30-50% motorina in rezervor.
  Eu de fiecare data cand am ajuns acasa si a pornit (2 ori pana acum) am iesit cu ea in strada si am mers 5 min la 90-100km.
 3. Dacă vi se înfundă filtrul, există firme specializate în recondiționarea lui, adică îl dau jos, îl curăță manual de impurități și îl pune la loc – a se intelege, se da jos, se sparge “sita” se sudeaza la loc, se face update de soft…, intr-un cuvant se anuleaza
 4. @Kpax dacă mașina a fost făcută cu filtru, cu filtru rămâne. “Româneasca” cu îl anulăm se încheie în curând. Nu o să mai primești ITP dacă filtrul este anulat, poliția îți poate da amendă și reținerea talonului, toate în noul cod rutier care în curând își va face apariția.

  Cu recondiționarea (sau altul second) sunt ok însă cu anularea lui nu sunt deacord.

 5. Ionica, asa mult consuma masina ta? Sau ai un rezervor special…de 6-7 litri? 🙂 Conditia pusa sa ai permanent 30-50% diesel in rezervor (pt o iesire de 10-15min de mers in afara orasului), nu e cam fara logica?
 6. @Dan am unul de 5L separat de cel de 70 litri 🙂
  Regenerarea nu are cum să înceapă dacă nu ai suficientă motorină, asta ți-o spun din proprie experiență că am urmărit. Eu tot timpul am motorină în rezervor cam 15%-75% când ajung la 15% mă duc și alimentez cam până la jumătate în fiecare săptămână.

  Din experiența mea, o regenerare îmi consumă o linie, adică vreo 5-6L de motorină. Dacă mi-a rămas 1-2 linii până să ajungă pe roșu, nu mi-a intrat niciodată regenerarea.

  Referitor la consum, pot să îți confirm că 2.0TDI, 140 cai, Variant Sport Combi, îmi mâncă în oraș 7-8 cu semafoare și a 1-a, a 2-a, iar în afară 5-6 max 130-140.

 7. Nu vreau să te contrazic… dar pare exagerat in ceea ce spui (5-6litri). Eu mă chinui să aflu dacă la un Renault Megane3 1.5dci intră consumatori suplimentari (lunetă, oglinzi etc) la o regenerare pasivă. Asta la gândul să-i montez un led să am un control vizual… Nu știu niciodată când o face și am multe ‘fail’.
 8. @Dan eu îți spun din propria mea experiență, că la alții e alt fel nu pot să bag mâna în foc. Nu știu cum este la Renault, dar la VW am urmărit-o de fiecare dată și o simt și la ambreiaj, când pleacă regenerarea se simte un zvâc și apoi ambreiajul se apasă foarte lin zici că e pedala în apă. Nu știu cum e cu ledurile 🙂
 9. #Ionica, dacă neamțu’ ți-a băgat ventilatoarele să pornească pe turație maximă, logic că nu-ți trebuie leduri. :)))

Leave a Reply


1. Comentariile fițoșilor, îngâmfațiilor și atotștiutorilor vor dispărea instantaneu!
2. Voia bună este la ea acasă, comentează acum!
3. Orice comentariu, este aprobat automat, dar poate fi șters fără explicații!