Cum formatezi un stick USB in format NTFS pe Mac OS X.

by on Apr 1, 2013, 20:50
4 5239

Intrat in lumea OS X abia din februarie (newbie) deja la activ cu 2 instalari de Snow Leopard si apoi Mountain Lion, am experimentat incontinuu si am incercat sa gasesc solutii la anumite aplicatii care rulau pe windows fara probleme sa le fac si pe OS X sa functioneze la fel.

Va spuneam data trecuta de stick-ul mobil de la RDS pentru internet si rezolvarea sa, iar acum o sa va arat cum sa formati un stick USB in format NTFS (NT Filesystem).

Deci in Mac OS X avem posibilitatea de a formata un stick usb in forma MS-DOS (adica FAT32) sau ExFAT un standard mai nou care inca nu este implementat in gadget-uri, tv-uri, s.a. urmeaza, dar pana atunci iti mananci nervii 🙂

Screen Shot 2013-04-01 at 19.58.42

 

FAT32 – poti copia fisiere pana in 4GB

ExFAT – poti copia fisiere mai mari de 4GB

Si de aici povestea mea. Am vrut sa vad Django Unchained pe care il asteptam de ceva vreme sa iasa la calitate fullhd. Stick-ul meu are doar 8GB asa ca m-am limitat la varianta  720p de 7GB (s-a vazut beton). Dupa ce l-am downloadat am incercat sa il copiez pe stick, ups eroare fisierul e prea mare. M-am uitat din nou la el size 7.12GB, stick-ul meu 8GB liberi nimic pe el si nu merge, atunci imi pica fisa sa ii dau format NTFS, am intrat din DiskUtility am ales stick-ul si cand sa dau format nu aveam decat cele de sus (fara windows NT filesystem). Stiind ca FAT32 e doar pana in 4GB am ales ExFAT, l-am formatat am asteptat 25 minute sa imi copieze filmul pe stick si apoi partea interesanta, televizorul meu Samsung nu recunostea stick-ul! Atunci am ajuns la faza … firai al dracu de OS X … primu lucru ce mi-a venit, ma duc la vecinu ca are windows si il rog sa imi formateze stick-ul rapid pe NTFS. Cioc cioc la usa, nu raspunde nimeni. Ce sa fac? Singura solutie disponibila. VMWare download, install, windows download, install. Dupa 1 ora dupa ce am pus toate astea, surpriza, windwos-ul XP pe care il instalasem putea formata doar FAT si ExFAT, pentru ca normal tine de OS X. Fuck! Am crezut … ca… urmeaza sa fac urat ca nu ma pot uita la un nenorocit de film pe un afurisit de stick.

Solutia a venit destul de repede si se numeste Paragon NTFS for Mac OS X.

Screen Shot 2013-04-01 at 20.14.31

 

Dupa instalare pur si simplu o sa gasiti optiunea de a formata in formatul NTFS pe Mac OS X direct in DiskUtility asa cum apare in prima poza si astfel, tu si televizorul tau va puteti bucura. Televizorul citeste stick-ul, iar tu esti multumit ca ai rezolvat si te poti uita la filme. Programul costa 20$ dar ai un trial de 10 zile in care il poti instala. L-am instalat, am formatat stick-ul l-am pus in televizor si m-am uitat la Django. Superb film!

Screen Shot 2013-04-01 at 20.20.56

 

Asa va arata fereastra programului pe care il gasiti in System Preferences… Paragon NTFS

Screen Shot 2013-04-01 at 20.22.06

 

Aici nu aveti alte optiuni decat locul de inregistrare al aplicatiei.

In momentul in care veti dezinstala aplicatia el o sa stie ca deja ai utilizat-o si va trebui sa o cumperi. Nimic mai simplu, va dau un pont, astfel cand aveti nevoie de ea, o instalati o folositi si apoi o stergeti si veti avea de fiecare data 10 zile de testare.

Nu trebuie decat sa stergi folderul

~\ Library \ Application Support \ Paragon Software and delete the settings panel \ Library \ PreferencePanes \ NTFSforMacOSX.prefPane

Dai un restart si apoi intalezi din nou, 10 zile trial.

Nu am incercat varianta de mai sus, dar nu are de ce sa nu functioneze. Mai am 8 zile disponibile in perioada de trial.

Daca ti-a fost util acest tutorial nu uita sa dai un share sau un tweet folosind butoanele de mai jos.

4 COMMENTS

  1. Salut. Nu poți atașa un memory stick la iPhone pentru că nu știe să folosească așa ceva. Doar pe un telefon cu Android poți face asta.

Leave a Reply


1. Comentariile fițoșilor, îngâmfațiilor și atotștiutorilor vor dispărea instantaneu!
2. Voia bună este la ea acasă, comentează acum!
3. Orice comentariu, este aprobat automat, dar poate fi șters fără explicații!