În scandalul iscat cu noile MacBook Pro 2018 lansate de curând aș fi curios să știu cine e de vină Intel sau Apple. Procesorul funcționează dar se încălzește prea tare, softul îi schimbă frecvențele astfel încât să fie mai slab ca versiunile anterioare sau procesorul e prost sau Apple a făcut modificări în macOS.

vină intel

După ce au primit noile MacBook-uri Pro comandate mai mulți youtuberi s-au grăbit să înregistreze clipuri, review-uri și să le publice pe net. Majoritatea au observat că atunci când dau export clipului care este filmat în 4K are nevoie de putere de procesare și timp.

Abia atunci au realizat că pot fierbe ouă pe ele, pot încălzi laptele la bebeluși sau pot lucra cu el în frigider pentru a îl ține la o temperatură rezonabilă.

Ei bine, vechiul meu MacBook White avea o problemă asemănătoare adică ajungea la 70-80˚ și ardea efectiv dacă mă jucam sau exportam ceva. Am dat peste Macs Fan Control cu ajutorul căruia pornesc ventilatoarele mult mai repede și îl țin la o temperatură constantă.

Intel avea la dispoziție o aplicație numită Intel Power Gadget cu ajutorul căreia puteai observa mai multe caracteristici despre procesorul tău cum ar fi temperatura, viteza de lucru, puterea și timpul de utilizare.

Voi ce spuneți, este o defecțiune în procesoarele Intel, este vina Apple că modifică din soft sau sunt niște eșecuri?


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

 • Care-o fi, care n-o fi, un lucru e clar: Apple nu prea a facut o treaba buna la controlul calitatii

 • Si anul trecut s-au fript cu iPhone X, cu HomePod cu AirPower si iata ca acum cum MacBook. Sper ca noile iPhone 2018 sa fie ok.

 • Mda, mai ales ca Apple sunt in general un exemplu de ceea ce inseamna calitate, mai ales ca au si preturile pe masura. Daca si ei fac rabat, atunci ce pretentii sa mai ai de la Samsung & Co?

  • Încă aștept părerea Apple să vedem cum „maschează” ei problema termică sau ce vor spune referitor la viteza scăzută. Mi se pare aiurea să dai 7000 euro pe un MacBook Pro care aproape face aceleași lucruri ca și versiunea anterioară. Adică unde este diferența?

 • E oarecum ironic pentru că pe forumuri era unii care ziceau ”Apple, just update the CPU and add 32GB of RAM” și asta au făcut. Bine, ăia de pe forumuri sunt un procent mic dintre utilizatori, culmea o parte dintre ei nici n-au încercat modele noi.

  Problema e la VRM (voltage regulator module) – explică Louis Rossman pe canalul lui de youtube – care atunci când se încălzește nu mai poate alimenta corespunzător procesorul. Frecvența am văzut că scade foarte mult și nu credeam că e doar de la temperatură (i7 al meu rămâne în turbo boost la peste 90 de grade). Putea fi mai bine? da. E mai rapid procesorul cu 6 nuclee? da. Cu toate astea unii sunt încă naivi și cred că un laptop ține loc de desktop atunci când ai chestii serioase de făcut. Da, știu că e comod să plimbi un laptop cu tine oricunde, dar nu ai aceeași putere indiferent ce bagi în laptopul ăla. Ar fi interesant de văzut dacă cu un laptop cooler sau pur și simplu într-un mediu ambiant cu temperaturi mai scăzute poți scoate mult mai mult din i9 ăla.

  Observ că multă lume se așteaptă la o revoluție, să se revolte lumea și să nu mai cumpere lumea macuri, să-și pună Apple cenușă în cap, să scadă dramatic prețurile și așa mai departe, doar că produsele lor se vând, și asta nu pentru că sunt oamenii proști, ci pentru că sunt mulțumiți. E clar că majoritatea își face treaba cu ele și cei vocali sunt mai puțini decât au impresia. Legat de controlul calității, cea mai gravă problemă mi se pare cea cu tastaturile, dar din nou, nu există date certe care să confirme că majoritatea au probleme. Ca să nu mai zic că mulți stau pe forumuri și se întreabă ce facem dacă se strică aia sau ailaltă și asta nu ajută pe nimeni cu nimic.

  • @dam167 Problema tastaturilor poate fi rezolvată de Apple. Cică ar fi un program de repair, așa citisem pe undeva. Acum nu știu cum sunt noile taste, eu am preferat să aleg varianta cu toate porturile în locul celui cu Touch ID și USB-C. O parte din cei care încă utilizează o variantă anterioară, au aproape aceleași performanțe în FCPX sau Premiere ca și cele de anul acesta. Desigur, căldura, spațiul mic de evacuare și cele două fan-uri nu cred că fac față, însă să rulezi anumite chestii pe el și să îl ții în brațe și să te frigă la cele +90 grade mi se pare un pic aiurea.

 • Da, este un repair program pentru tastaturi, valabil 4 ani de la data achiziționării laptopului. Sunt oameni care au schimbat deja de 2-3 ori tastatura, iar dacă nu sunt defecte izolate s-ar putea ca tastaturile astea noi să fie într-adevăr foarte fragile. Componente mai noi și mai rapide nu înseamnă întotdeauna că vei simți mari diferențe, depinde de ce faci în softurile respective. Sunt unii care au laptopuri din 2011 și 2012 care cred că dacă au i7 și 16GB RAM sunt la fel ca cele de acum, dar nu e așa.
  Review-urile și benchmark-urile ce au inundat internetul sunt puțin înșelătoare – nu trebuie să ai ultima generație ca să-ți ajungă procesorul la 95 de grade. Iar dacă ajunge, probabil că ceea ce faci durează ceva timp și nici nu merge pe baterie, deci e puțin probabil să stai cu el în poală. În plus, căldura aia înseamnă viață mai scurtă pentru laptop (mă rog, pentru principalele componente ale sale), deci cumva mi-e greu să cred că oamenii care dau atâția bani pe ele le pun să randeze chestii până se prăjesc de tot – a, youtuberii poate, că ei oricum primesc an de an laptopuri, dar nu toată lumea.

  • Eu de exemplu @dam167 am un MacBook White Late 2009, pe care am pus un SSD Evo Samsung iar diferența față de un HDD normal e imensă pentru el. Merge fără nici cea mai mică problemă și acum, fac chestii pe el, însă nu se compară cu Retina Display de pe MacBook Pro 2015. Acolo când mă jucam cu Photoshop și Final Cut Pro sau aveam multe taburi în Chrome, mă ducea la 90 grade și nu vrei să știi cum era să stai în pat cu el pe picioare. Doar de câteva ori mi s-a întamplat, am pus Macs Fan Control iar când ajungea la 71 grade începeau ventilatoarele să scoată aerul cald, iar viteza maxima era setata la 80 grade. Rotirea ventilatoarelor duce la scăderea bateriei, dar e varianta cea mai optima. Apple are un management de îl lasă să să încălzească foarte tare ca să pornească fan-urile.
   Pe MBP Retina mai mult de 50 grade nu mi-a trecut niciodată procesorul, fie că lucram în Final Cut Pro fie că mă jucam Counter Strike pe Steam.

 • Problemele le vezi când ai un proces care ține procesorul la 100% un timp mai îndelungat, de exemplu 1-2h. Eu am un i7 2.6GHz generația a șasea și l-am comparat cu un i7 3770K de desktop și a fost mult mai rapid. Sincer să fiu nu mă așteptam, că na, e totuși 3.5GHz.
  Ce model de Retina ai? eu am un early 2013 cu i5 2.4GHz cred. Când am puțin timp o să încerc să văd cum se comportă la o randare. Dacă vrei să faci teste de genul poți descărca Blender și rula un fișier gata făcut (classroom de exemplu) și să vezi cum duce în Intel Power Gadget.

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu