MacBook Pro 13 inch cu retina display, model A1502

by on Aug 27, 2017, 22:30
8 234

Fiind utilizator de MacBook Unibody White Late 2009, în 2017 am făcut upgrade la un MacBook Pro 13 inch cu retina display, model A1502 cu toate porturile disponibile. Am avut de ales între acest model și un MacBook Pro 13 inch fără TouchBar lansat în toamnă.

Despachetare

Produsul a fost nou, eu l-am desigilat și pot spune că e o experiență foarte interesantă. Pe măsură ce îl deschizi, îl scoți din cutie, abia aștepți să vezi cum se deschide, cum funcționează și cum se simte. Fiecare accesoriu este gândit, pus bine la locul lui oferind o experiență unică.

Am avut și ajutor 🙂

Obișnuit cu cel alb, mai rotund, mai greu mi-a fost un pic șod să mă acomodez cu noul MacBook Pro care este subțire, de aluminiu și foarte ușor.

Folosind contul Apple ID se configurează foarte ușor. Timpul estimativ din momentul pornirii, este de 30 minute, după care este funcțional 100%. Aveți nevoie de o conexiune la internet, chiar imediat după ce îl porniți.

Specificații

Suficiente pentru un laptop portabil, cu un procesor i5 de 2.7GHz, 8GB ramm DDR3 la 1867MHz și un SSD 256GB cu o placă video integrată Intel de 1536MB. Ce mi-a plăcut până în acest moment, față de versiunea Unibody 2009, este foarte silențios! Îl poți folosi în diverse moduri, chiar și cu Final Cut Pro sau cu Photoshop și nu îți trebuie să auzi ventilatorul, însă dacă îl suprasoliciți atunci cu siguranță temperatura va trece de 40˚C iar ventilatorul începe să se facă simțit.

Avem un cache de 3MB, Dual Core, cameră HD, și toate porturile la o “gaură” distanță. Am vrut această variantă pentru că momentan nu aș fi fost dispus să dau bani pe accesorii pentru usb, hdmi sau slot SD. O dată pe săptămână îl conectez la televizor, deci am nevoie de HDMI, folosesc 2 USB-uri pentru iPhone sau Apple Watch, iar slotul SD este genial, doar îl introduci copiezi muzica, îi dai eject și o pun în mașină.

Desigur, am să mă obișnuiesc și cu viitoarele MacBook-uri, dar până atunci, râmân pe această variantă 3-4 ani.

Diferențele de perfomanță între varianta Late 2009 și aceasta, este destul de mare, deși specificațiile sunt asemănătoare. Pe Unibody aveam 2.4GHz Core2Duo, 8GB ram și un SSD de 256GB. Ca și utilizare este cam la fel, însă atunci când le punem la un render sau un export în Final Cut Pro X vedem diferența de procesare.

Display

Atunci când treci de la un ecran simplu la un ecran Retina, diferența este mare. Stai și te gândești care e diferența, însă rezoluția își spune cuvântul. Rezoluția de 2560 x 1600 îți oferă o relaxare a ochiilor mult mai bună decât un monitor simplu LCD sau LED.

Cel puțin din ianuarie de când am acest MacBook și îl folosesc, văd diferența între ecranele normale și un ecran retina. Da, nu știam ce înseamnă această diferență, dar după o perioadă de câteva luni de utilizare îți este tot mai greu să te adaptezi la variante non-retina.

Ochiul omului nu este conceput să peceapă foarte mulți pixeli, însă varianta de retina este una suficientă pentru culori, claritate și contrast.

MacBook Pro 13 inch retina

Am lăsat poza la dimensiunea originală, 8MB, PNG, retina pe 2560×1600. Cred că e suficient să scrii pe google rezoluția și să găsești variante de wallpaper.

Review overview
Baterie cu autonomie de peste 12 ore
Perfomanțe de top, atât pe baterie cât și pe cablu
Editare video
macOS Sierra, nu e perfect
Spațiul de stocare cam mic, recomand minim 512GB
Placă video integrată, își face treaba dar, e nevoie de o variantă dedicată
Mobilitate
Conectivitate, MacBook, iPhone, iPad, Magic Mouse sau alte produse Apple, genială
SSD pe PCie noul standard
Owner of iSay.ro « ionica's blog » Pasionat de gadget-uri, de iOS, Apple, iPhone și iPad. Posesor de iPhone Xs Max, AirPods Pro, iPad 3 retina, Apple TV 4, Apple Watch 4 și Macbook Pro 13 retina. Tătic 1.0. Proud owner of Xiaomi M365

RELATED CONTENT
7800 lei sau varianta cu TouchID și procesor i7 ultimul model lansat.">

8 COMMENTS

 1. Dacă tot l-ai comparat cu laptopurile Windows based mă mir că n-ai menționat trackpad-ul care nu se compară cu nimic altceva. Nu cred că ai nevoie de placă video dedicată, mai ales dacă folosești Photoshop și FCP, deși pentru grafică și video eu aș fi mers pe 15”. Mă rog, eu chiar asta am făcut, de la un early 2013, mai ales pentru dimensiunea ecranului nu neapărat hardware. La 15” ai și procesor quad core, nu doar dual core i7 ca la 13”, acolo probabil se simte că e mai rapid, nu din cauza plăcii video dedicate. La modelul nou ai fi avut opțiunea de placă video prin TB3.

  Eu am fost mulțumit de autonomie, dar 12 ore e… prea optimist. Mai degrabă 6-8 aș spune eu, unde adaugi youtube și flash și multe taburi, dacă faci browsing. Cu ceva gen Lightroom, Photoshop sau FCP mai degrabă 2-3 ore de lucrat continuu.

  Sunt scumpe, totuși. În 2014 am dat 7000 lei pe un MB Pro de 13” 2,4 GHz și 256 GB și am primit cadou și un Airport Express. 8000 lei pe modelul 2015 sau 7200 lei pe modelul nou cu 128 GB e totuși cam piperat.

 2. @dam167 nu poti sa explici cuiva ce inseamna TrackPad pana cand nu il folosesti cateve saptamani, luni! E o discutie inutila 🙂

  Nu am ales varianta de 15″ pentru ca era destul de scumpa si nu aveam disponibil ca sa ma intind mai mult. Oricum nu ai nevoie de placa video dedicata, pentru ca isi face treaba extrem de bine si cea integrata fiind optimizata.

  Sa stii ca despre autonomie nu am vorbit aiurea, ci chiar l-am folosit de dimineata si pana seara, safari, blog, poze, editare Photoshop si cateodata radio sau muzica. Inainte de Sierra aveam si 14-15 ore, mai ales sambata si duminica cand eram acasa. Eu nu ma prea uit pe youtube. In FCP nu l-am folosit niciodata ore intregi, pentru ca toate proiectele erau de maxim 10-15 minute pana il exporta si gata.

  Este scump, dar depinde ce faci cu el, daca iti amortizezi investitia in urmatorii ani. Eu 5 ani de zile nu il mai schimb, la fel si la iPhone, dupa 5 ani merita sa faci trecerea.

Leave a Reply


1. Comentariile fițoșilor, îngâmfațiilor și atotștiutorilor vor dispărea instantaneu!
2. Voia bună este la ea acasă, comentează acum!
3. Orice comentariu, este aprobat automat, dar poate fi șters fără explicații!