Vrei să îți cumperi o mașină Skoda second hand? Nu știi câți kilometrii are și pe unde a fost în service? De acum avem istoricul de service și datele mașinii direct printr-un certificat digital.

Certificat digital privind datele și istoricul de service al mașinilor Skoda

Ce este certificatul digital?

Certificatul Digital vă oferă acces la informații detaliate despre mașină și istoricul de service. Cred că nu mai este nevoie să vă menționez faptul că aceste informații sunt disponibile doar în reațeaua de service autorizat Skoda, iar orice intervenție sau inspecție periodică este înregistrată în sistemul digital Skoda.

Exemplul de mai jos este chiar mașina mea, adusă din Olanda și înmatriculată pentru prima oară în România în luna august 2023. După aproximativ 5000 km parcurși a venit timpul să schimb uleiul și filtrele de aer, motorină, ulei și polen. Așa că am trimis un email celor de la Porsche Timișoara pentru a primi o ofertă de preț și nimic. Nici în ziua de azi nu mi-au răspuns, dar hey, asta spune multe.

În Timișoara pe lângă Porsche, Autoclub mai există și ProCar Skoda în Calea Șagului. Imediat după ce am trimis mail către cei de la Porsche, am trimis și către ProCar Skoda. Am primit reply cu un mesaj standard ca cineva se va ocupa de solicitarea mea. În aproximativ 1 oră am primit oferta pe email cu toate piesele necesare, manopera și prețul final.

Între timp am fost sunat de o consilieră de la ProCar, i-am spus exact numărul de kilometrii din bord, iar în baza acestuia mi-a fost comunicate intervențiile ce ar trebui efectuate la mașină.

La 150.000km pe lângă schimbul de ulei + filtre pentru că au trecut 3 ani de când este mașina a fost nevoie să schimb și lichidul de frână (de acum trebuie din 2 în 2 ani), plus o inspecție totală a mașinii chiar dacă mai aveam vreo 22.000km până la următoarea inspecție. Tot aici, o dată la 2 ani de zile se face curățarea și lubrifierea mecanismelor de la trapa panoramică.

My Skoda Essential aplicație pentru iPhone

Serviciile de mentenanță sau schimb se efectuează după numărul de kilometrii rămași sau 2 ani de zile. De exemplu, schimbul de ulei se face o dată la 30.000km sau 700 zile. Inspecția tehnică a mașinii se face o dată la 30.000 sau 365 zile.

Ce s-a constatat la inspecția tehnică?

Pentru că mașina a fost folosită în ultima perioadă doar pe distanțe scurte (1-2km) bateria nu era la 100% în parametrii. Diagnosticul a fost baterie descărcată, însă nu este cazul de înlocuire pentru că ea se încarcă după un drum mai lung. Încărcarea și tensiunea sunt ok, serviciul start-stop în parametrii, deci nimic de făcut.

A doua mențiune, plăcuțele de frână pe față sunt undeva la 60% ceea ce înseamnă că în maxim 1 an de zile ar trebui schimbate și acelea. Testele de frânare pe stand au indicat un randament bun, deci a trecut testul.

Pe 11 octombrie 2023, mașina a fost pentru prima dată într-un service Skoda din România. De ce spun asta? Pentru că certificatul digital de mai jos ne arată toate intrările în service a mașinii, iar consilierii Skoda pot vedea în sistem tot istoricul.

Așa am aflat că:

 • la 123 741 km s-a făcut inspecția, filtre + ulei, schimb ulei în cutia de viteze DSG
 • la 90 309 km s-a făcut schimbul de filtre + ulei
 • la 74 195 km s-a făcut mentenanță trapă și schimb plăcuțe de frână
 • la 61 069 km s-a făcut schimbul de ulei
 • la 28 956 km s-a făcut schimbul de ulei
 • la 0 km a fost cumpărată mașina 🙂

Ce urmează:

 • la 210 000 km trebuie schimbată distribuția
 • la 240 000 km trebuie schimbat uleiul în cutia de viteze DSG
 • la 30 000 km sau 2 ani schimbul de ulei + filtre
 • în fiecare an inspecția autovehicului sau 30 000 km
 • la fiecare 2 ani schimb de lichid de frână și mentenanță trapă panoramică
 • și cam atât deocamdată

Dacă mâine mă duc să vând mașina pot emite un astfel de Certificat Digital cu toate informațiile de mai sus, care poate fi trimis noului proprietar pentru a fi încărcat în contul său Skoda dacă vrea. Certificatul este autentic, emis de Skoda cu un ID cu foarte multe numere inclusiv un link unde poate fi verificat de către cumpărător. Eu le-am blurat pentru că nu are rost să apară în poze, intenția mea nu este să vând mașina după 2 luni de utilizare.

Cum generez un Certificat Digital?

În primul rând trebuie să aveți o mașină Skoda produsă în 2019 sau mai nouă, serviciul de acces la distanță Care Connect (189 lei / an) și un Skoda ID (cont nou sau vechi) unde să vă puneți în garaj mașina pentru care doriți activarea serviciilor online).

Skoda Care Connect - Acces la distanță

După ce ați îndeplinit condițiile de mai sus, vă puteți genera primul Certificat Digital. Puteți genera apoi câte doriți, însă doar ultimele 20 vor fi salvate. Apoi îl partajați cu cel care dorește să vă cumpere mașina și astfel aveți tot istoricul într-un singur PDF, digital, emis de Skoda. Un scurt video mai jos.

Cam același lucru vrea să facă și RAR Auto Pass, însă aici vorbim de toate mașinile vechi care nu mai sunt duse în reprezentanță ci la Vericu Shop.

Toate informațiilie prezentate mai sus sunt disponibile în aplicația My Skoda Essentials din App Store și pe web la https://www.skoda-connect.com

Sursă: skoda.ro/skoda-connect


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Tu stai 30k km să-i faci revizia? Am făcut revizia la un an și 2 luni, aveam 22k km în bord! Cu 3 luni în urmă am rămas fără ulei în motor( s-a aprins becul), și a trebuit să completez vreo 500 gr de ulei! Mecanicul a zis ca nu-i nici o problemă dacă fac la un an revizia! 🤷🏻

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu