Apple a introdus chipul U1 prima dată pe iPhone 11 lansat în 2019, fiind urmat de Apple Watch Seria 6, iPhone 12, HomePod mini și recent pe AirPods Max.

Ultra Wideband (UWB)

Este o tehnologie wireless de comunicare care funcționează prin unde radio. Poate transmite mesaje între dispozitive, similar tehnologiei Bluetooth sau Wi-Fi.

Principala caracteristică prezentată de Apple pentru UWB este determinarea locației unui alt produs cu chip U1 folosind un dispozitiv compatibil U1. Adică folosim un iPhone 12 și vrem să vedem exact unde este HomePod mini putem deschide aplicația Find My și vom găsi acolo toate detaliile.

Inițial Apple a gândit UWB pentru găsirea unor dispozitive apropiate folosind locația lor, AirDrop și AirTags însă această tehnologie va putea fi folosită și pentru alte acțiuni cum ar fi deblocarea unui MacBook sau a unui iPhone. Acest lucru a fost descoperit în versiunea beta a iOS 14.5 unde cu ajutorul unui Apple Watch putem debloca iPhone-ul dacă avem masca pe față și Face ID nu îl poate debloca.

Gândiți-vă că un router wireless folosește canale de 20-40-80-160MHz pentru a transmite/recepționa date, iar un chip UWB folosește 500MHz pentru a transmite sau a primi date. Cei de la FCC au autorizat utilizarea benzilor 3.1GHz → 10.6GHz pentru astfel de chip-uri.

Apple pentru U1 folosește 6.24GHz și 8.2368GHz.

UWB va fi utilizat și pentru AirDrop pentru a trimite/primi rapid fișiere între dispozitivele Apple. Rămâne să vedem în martie ce produse vor fi lansate de Apple.

Apple AirTag


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu