Începând cu 01 ianuarie 2022, proiectul de lege care prevede eliminarea copiilor xerox pentru documentele necesare în relația cu statul nu se aplică! Pentru o schimbare de buletin (carte de identitate) încă MAI SUNT NECESARE COPIILE XEROX.

Schimbare buletin si pasaport in 2022

Schimbare buletin

Pentru că la Delia îi expira buletinul în aprilie, am zis să intru pe site-ul Evidenței Populației din Timișoara (pentru că doar aici se schimbă buletinul) și să fac o rezervare. Am găsit loc liber abia în 05 mai, am făcut 2 rezervări pentru mine și pentru Delia. Oricum îmi expira și mie în august și nu avea rost să mai aștept.

Am intrat pe site-ul Ev. Populației, adică acea instituție care are TOATE DATELE TALE încă îți mai cere copii xerox. Documente necesare:

  • cerere pentru eliberarea actualui de identitate (de printat față-verso) și de scris cu pixul, numele, adresa, noua adresă, copii dacă este cazul
  • actul de identitate în original
  • certificat de naștere în original + copie
  • certificat de căsătorie în original + copie
  • certificat de naștere copil/ii în original + copie
  • document care face dovada adresei de domiciliu (se scoate ușor de pe site-ul ANCPI, plătești 20 lei și ai extract de CF)
  • dovada achitării taxei pentru actul de identitate (se poate plăti prin site-ul primăriei timișoara, 7 lei)

Nu era mai simplu să vin doar cu buletinul în original, dovada de plata și un extras de CF nu mai vechi de 30 zile?

Am ajuns la Ev. Populației, i-am predat maldărul de hârtii, s-a uitat peste ele, m-a pus pe scaun, tzac-pac poză și gata veniți peste 7 zile. Delia a intrat și ea cu mine, aceeași pași pentru că aveam programare unul după celălalt.

Programul este de la 8.30 – 16.30 în fiecare zi, doar joia puteți merge să vă ridicați buletinul până la ora 18.30. Suntem posesori de buletine noi.

Schimbare pașaport copil

Eh, aici lucrurile au fost mult mai simple și am rămas surprins. Acum 3 ani când i-am făcut pașaport electronic simplu lui David a trebuit să mergem cu o căruță de acte, amândoi părinții + David. Ne-a înregistrat la ghișeu și abia apoi am putut merge la Ghișeul 5 să ne facă poză și să ne dea dovada pentru următorul pașaport.

Aceeași problemă și atunci cu rezervările făcute aproasta pe site-ul direcției de pașapoarte, eu aș fi făcut altfel, cei care fac rezervare online să plătească automat și taxa de buletin așa se vor înjumătăți rezervările făcute doar ca să fie. Am prins printr-o minune o rezervare în 23.05, iar în noaptea de 22.05 am intrat pe ghiseul.ro să plătesc taxa de 234 lei pentru pașaportul simplu electronic. Confirmat plata cu cardul, s-au luat banii și a venit instant dovada de plată.

Documente necesare:

  • Certificat de naștere copil în original
  • Buletinul meu și al Deliei în original
  • Dovada plății (printată de pe ghiseul.ro)

Am ajuns cu 10 minute înainte de ora programată, am intrat la fix, doamna a băgat actele, numărul meu de telefon era deja în sistem, adresa. Totul a durat 5 minute, iar la sfârșit m-a întrebat cum vreau să procedez, vin după el în 7 zile sau mi-l trimite acasă la adresa de pe buletin prin curier și plătesc 12 lei?

Sărumâna, mulțumesc. 12 lei cheltuiți cu cap!

Acum urmează permisele și taloanele la mașini, here we go again!


#update

26.05 – 14:45 – a sosit pașaportul lui David prin Prioripost de la Poșta Română. 12 lei.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu