ISA sau Intelligent Speed Assistance este parte a regulamentului general privind siguranța vehiculelor, iar fiecare autoturism nou fabricat și vândut în Uniunrea Europeană trebuie să aibă tehnologia de adaptare inteligentă a vitezei în funcție de indicatoarele de pe drum.

Vehiculele noi trebuie să aibă sistemul ISA de adaptare inteligentă a vitezei în funcție de indicatoare

Începând cu 07 iulie 2022 a intrat în vigoare regulementul EU care prevede ca toate modelele de mașini noi să aibă integrat sistemul ISA. Tehnologia ISA este o serie întreagă de sisteme care pot detecta limitele de viteză pe drumuri, prin intermediul camerelor și a datelor GPS de pe mașină fiind configurată de șofer, ea fiind deja activă pe sistemele mașinii din fabrică.

Lansarea ISA este un pas uriaș pentru siguranța rutieră și are potențialul de a reduce drastic numărul victimelor și decesele din traficul rutier. Producătorii de automobile au acum oportunitatea de a maximiza potențialul pe care ISA îl prezintă pentru drumuri mai sigure pentru toți.

În funcție de acțiunile șoferelui sistemului ISA te va atenționa atunci când depășești limita de viteză, iar mașina poate reduce singură viteza pentru a evita eventuale accidente. Dacă folosim pilotul automat acesta poate fi modificat de tehnologia ISA astfel încât să corespundă cu limita de viteză de pe tronsonul de drum pe care te aflii. Mai bine spus, mașina te va obliga „să mergi legal”.

Sistemul ISA are obligația să te avertizeze dacă depășești limita de viteză, pot detecta zona și restricțiile impuse în funcție și de condițiile meteo. Nu se limitează doar la viteză, ci poate oferi informații și despre zone foarte circulate de pietoni, treceri de cale ferată, școli, spitale, etc precum și limitele impuse de camerele radar sau camerele CCTV de la semafoare.

Toate mașinile noi existente în reprezentanțele auto nu vor fi obligate să aibă acest sistem deși unele îl au deja, însă Comisia Europeană menționează faptul că până în iulie 2024 toate mașinile trebuie să aibă acest tip de sistem ISA instalat.

Ce trebuie să știe producătorii auto privind sistemul ISA?

Adaptarea inteligentă la viteza legală trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • șoferul trebuie atenționat prin intermediul pedalei de accelerație sau prin sunet dedicat că limita de viteză a fost depășită;
  • trebuie să ofere posibilitatea de oprire a sistemului ISA (asemănător start/stop). Sistemul trebuie să fie pornit de fiecare dată când se pornește mașina;
  • sunetul dedicat trebuie să se bazeze pe informațiile privind limita de viteză obținute prin citirea indicatoarelor și semnelor rutiere, dar și pe baza de date a infrastructurii rutiere, inclusiv hărți electronice instalate pe mașină;
  • să existe posibilitatea de a depăși viteza indicată de sistem;
  • sistemul trebuie să nu aibă erori sau să diminueze rata de eroare cât mai mult posibil și să fie actualizat în permanență.

Sursă: hdsatelit.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu