Susan Wojcicki, CEO al Youtube a trimis o scrisoare legată de Articolul 13 votat luna trecută de europarlamentari privind drepturile de autor și conținutul creat de aceștia.

Youtube Articolul 13
Photo by Christian Wiediger on Unsplash

De ce este îngrijorată Susan? Păi e simplu, dacă vreunul dintre creatori face o gafă sau încalcă drepturile de autor nu el va fi tras la răspundere ci platforma, în cazul de față Youtube. Cum ar fi să avem o platformă curată, corectă și fără șmecherii, uite așa!

Acest Articol 13 este valabil pentru toate platformele care găzduiesc conținut cu drepturi de autor. Și mie mi se pare normal că dacă urc ceva pe Facebook, aceștia să plătească.

Așa că dragilor, nu vă faceți probleme, internetul nu se termină aici.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • […] Vineri a fost lansat iPhone XR la un preț de 4099 lei în România și care vine în diverse culori, negru, alb, albastru, roșu, galben și un portocaliu, iar review-urile le găsiți pe Youtube. […]

 • La ce te referi cand zici o “platformă curată, corectă și fără șmecherii”? Articolul 13 va putea interzice orice lucru mic pe care noi il luam ca atare. De exemplu, poza de mai sus, ai zis ca “Photo by Christian Wiediger on Unsplash”. Dar ai cerut dreptul de a folosi poza?

  Luand ca exemplu Youtube-ul: Intr-adevar, cum zici tu, daca cineva ar upload-a ceva care ar incalca drepturile de autor, si Youtube-ul ar fi tras la raspundere. Dar crezi ca se va lasa tras la raspundere? Normal ca nu, nu va lua niciun risc in privinta asta.

  In cel mai buuun caz, atunci cand cineva din Europa incearca sa uploadeze ceva, video-ul va trebui verificat cap-coada de Youtube inainte de a fi postat. Asta ar putea fi facut relativ repede daca ar fi doar cativa oameni care uploadeaza video-uri, dar in stadiul in care este internetul in ziua de azi, nu este plauzibil. Vor fi prea multe video-uri care vor sa fie uploadate si prea putini oameni Youtube care sa verifice video-urile. Asta va rezulta intr-un timp foarte mare de asteptare atunci cand vrei sa uploadezi ceva pe Youtube, si probabil Youtube va ignora canale mici (mici ca in.. cateva mii-zeci de mii de subscriberi) pentru ca nu vor avea destula forta de munca sa verifice tot, si tine minte, asta este cel mai bun caz.

  In cazul rau, Youtube poate sa ignore absolut tot ce facem noi in Europa, de ce sa riste ei pentru noi daca noi am fost de acord cu articolul 13? Am putea ajunge sa nu mai putem vedea niciun video care nu este postat din Europa, iar cei din afara Europei sa nu poata vedea ce uploadam noi.

  Chiar daca, sa zicem ca, tu consideri ca nu te va afecta cu multe asta, dar te rog considera cum va afecta asta alti oameni, poate chiar copii. Sa zicem, de dragul unui exemplu, ca articolul 13 este aprobat, si sa zicem ca sunt un copil la liceu, intru clasa a 9-a. Am o lume intreaga in fata ochilor, si tocmai am descoperit ca imi place sa desenez si sunt foarte bun la asta. Vreau sa arat lumii ce pot face, vreau sa invat mai mult si sa ma dezvolt pe ramura asta. Fac video-uri pentru Youtube, unde arat lumii ce si cum stiu sa fac, incerc sa ii invat si pe ei, pentru ca invatand pe altii invat si eu. Incerc sa uploadez ceva. Youtube zice ca trebuie sa verifice amanuntit video-ul inainte de a-l face public. Bine, astept cateva zile.. o saptamana.. doua… si primesc un mesaj: “Ne pare rau dar la minutul 13, secunda 24, ai inceput sa fredonezi o melodie pentu 4 secunde. Modifica video-ul si incearca din nou.” Editez video-ul, incerc sa-l uploadez din nou. “Ne pare rau dar in perioada asta avem prea multe video-uri de verificat. Te rugam reincearca in cateva saptamani.” Nu mai incerc. Ma las de desen, ma las de un vis la care sunt bun si as fi fost si mai bun doar pentru ca platformele nu ma mai pot ajuta sa-mi las creativitatea la joaca.

  Crezi ca Youtube nu va fi atat de strict? Ei bine va fi. Pentru ca, cu articolul 13, pielea Youtube-ului ar fi in joc.

  Si de tinut minte, nu vorbim doar despre Youtube aici. Vorbim despre toate platformele, toate retelele de socializare, tot internetul. Articolul 13 nu va “curata” platforme, el vrea doar sa “rezolve” o problema care nici nu exista. Iar astfel, rezolvandu-ne pe toti.. cu totul…. #saveyourinternet

  • @cornel-goran poza este preluată de pe site-ul unsplash care oferă poze gratuit pentru oricine cu specificarea autorului, deci nu trebuie să îi cer acordul. Youtube nu va pica de fraieri, așa că se vor scoate prin noi termeni și condiții pe care utilizatorii vor trebui să le accepte ca să mai poată uploada și așa pot să se scape de orice vină.

   Partea cu muzica mi s-a întâmplat și mie ca în fundalul unui clip să se audă într-o reclamă câteva cuvinte și a trebuit să scot tot sunetul și să îl refac după vreo 3 luni de când a fost postat. Știu ce zici, majoritatea celor „mari” au ajuns să facă ce fac acum prin același procedeu. Înveți, greșești, lupți pentru visul tău, în viață nu e doar lapte și miere.

   Eventual, PSD ne va restricționa postările pe facebook și accesul la internet și atunci e totul rezolvat 😛

 • Da.. yay restricționări..

 • […] de anul trecut se știa că articolul 13 este în dezbatere și urmează să fie aprobat într-o formă ok pentru toate platformele. Ei bine, această activare […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu