Isteria cu virusul WannaCry a pornit în weekend când a apărut pe twitter o poză într-un aeroport, unde un display avea o fereastră de ransome pentru niște date criptate. Acestea puteau fi decriptate dacă se plătea o anumită sumă.

Imediat după virusul a luat amploare peste tot în lume, ajungând chiar și în România. Chiar și eu am fost invitat să dau click pe el. Nu am putut pentru că a sărit anvirisul de cur în sus.

virusul wannacry

De dimineață vorbeau la radio că dacă un calculator se infecta în firmă, se răspândea peste tot în server și dacă nu aveai back-up ți-o furai original.

Ei bine nu la fel au stat și cei de la Spitalul Buzău sau cei de la Dacia care au trimis 2 schimburi acasă și au pierdut 800 de mașini, pentru că na, e simplu să dai click sau să ai un windows piratat nu?

Hai să fiți sănătoși, vă recomand două chestii:
1. nu deschideți mailuri de la persoane necunoscute cu adrese de mail [email protected]
2. nu dați click pe nici un link de activare, verificare sau mai știu eu ce.

Run safe!

update

Se pare că în spatele virusului WannaCry se află o grupare de hackeri care au lucrat pentru guvernul Chinez, numiți Lazarus Group. Interesantă ipoteză, dar mai mult, interesante sunt informațiile pe care le-au dorit să afle, nu faptul de răscumpărare, ăsta e praf în ochi.

Captură foto preluată de pe thehackernews.com

Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu