La un moment dat o semnalizare LED din oglindă se oprește din a mai funcționa și îți dă eroare în VCDS. De când am luat mașina ledurile din oglinzi funcționau doar când inchideam mașina din cheie. Sunt câțiva factori care fac aceste leduri să numai funcționeze:

  • praf;
  • apă;
  • mufa deconectată;
  • leduri nefuncționale.

În cazul meu ele funcționau, intermitent, în nici un caz atunci când trebuia. Le-am șters din VCDS, dar fără nici o șansă. Așa că, am aruncat un ochi la chinezi și am comandat 2 bucăți. Am cerut să fie pentru Passat B6, 2010, mi-a spus că e ok și se potrivesc.

Schimbare semnalizare LED oglinzi

Ca să poți face această operațiune ai nevoie de un card de plastic sau spatule, o șurubelniță, un torx 10 și un spray wd40 pentru contacte și șuruburi. Sunt mai multe tipuri de Passat B6, motiv pentru care versiunea mea CBAB, common-rail, are oglinzi încălzite și nu se aseamănă mecanismul cu cele de Golf sau B5. Am tot căutat pe youtube, iar majoritatea au sistemul automat prins în 3 șuruburi. Al meu este cu protecție și are doar 1 șurub în mijloc.

Mi-a luat ceva timp până când am desfăcut capacul ca să am acces la toate celelalte. Din păcate ai nevoie să desfaci toată oglinda pentru a putea schimba ledurile.

Mută oglinda cât poți tu în dreapta automat din butonul de pe ușa șoferului. Nu trebuie să pornești motorul, trebuie doar să pui contactul. Apoi, apasă ușor în colț, în timp de bagi degete după ea și tragi ușor. NU TRAGE! Ai grijă la cele două fire care încălzesc oglinda ta. Sunt corodate, motiv pentru care dai un pic cu WD40, lași 1 minut și apoi tragi de ele cu grijă și se desfac.

Nu este nevoie să dați mecanismul automat jos. Acum trebuie să vă concentrați pe învelișul de plastic gri. Ca să îl puteți da jos, trebuie să băgați un card sau o spatul, să nu forțați și să nu trageți tare de plastic că puteți să îl rupeți.

Trageți puțin de margine ca să puteți scoate marginea din cele 4 clipsuri. După mergeți în spate, luați cardul și dinspre ușă spre exterior băgați ușor cardul/spatul sub plastic ca să puteți apăsa clipsul ledului și să ridicați învelitoarea. E nevoie de un pic timp, asta în cazul în care nu vreți să o crăpați.

După ce ați îndepărtat învelitoarea, desfaceți cele două clipsuri care țin partea de jos a LEDULUI, iar apoi trageți în față pe acel canal. 

După, desfaceți cele două șuruburi care țin placa neagră de LED.

O să rămâneți doar cu mufa care iasă foarte greu și clipsul care ține ledul.

Ca să nu vă chinuți degeaba, puneți mufa, aprindeți avariile și dacă funcționează ați făcut o treabă bună, dacă nu sunt stricate ledurile. Și acum reverse ingineering, adică să punem la loc în ordine inversă.

Punem plasticul negru și clipsăm ledul, îl punem sus, aducem marginea care intră pe cele două șine, punem învelitoarea până clipsează totul țac-țac și apoi punem sticla apăsând ușor pe toate părțile.

Semnalizare LED

Da, nu este o iluzie optică, nu se potrivește perfect. Adică îi lipsește cam 5mm față de versiunea originală. Cele schimbate și puse de mine sunt din China, au același cod oem, dar nu se potrivesc perfect. Nu am să le arunc, le folosesc așa cum sunt, dar nu ai cum să îți dai seama înainte fără să le montezi.

Clipsurile acestea sunt cele două pe care trebuie să le atingeți cu cardul/spatul ca să puteți scoate învelitoarea.

Pentru că oglinda este lipită de plastic, la un moment dat, tocmai pentru că schimbăm mediul cald-rece acel adeziv începe să cedeze, iar la drum lung, când aveți viteză vi se pare că oglinda se mișcă. Chiar aveți dreptate se mișcă datorită vântului, puțin însă voi aveți senzația că acum pică 🙂

Ca să nu cumpărați altă semnalizare LED, aceasta fiind una bună, o dați jos, puneți puțin lipici, o lăsați să se usuce și apoi o prindeți la loc. Ca nouă. Când se sparge o înlocuiți dar aici e altă poveste.

Același procedeu îl urmați și la cealaltă oglindă. Singurul lucru care vă dă bătăi de cap este învelitoarea oglinzii, dar după ce îi dați de cap și nu trageți tare, o să vedeți că e simplu.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu