Cred că e știrea momentului, au fost descoperite peste 9 milioane de telefoane și televizoare bazate pe sistemul Android care vin preinstalate cu malware din fabrică.

Peste 8.9 milioane de telefoane și televizoare ieftine cu Android sunt infectate cu malware din fabrică

De mulți ani știm că sistemul de operare Android este raiul pe pământ al infectărilor cu viruși, malware și troiani. Recent cei de la Trend Micro au descoperit un nou malware numit Guerrilla care a infectat peste 50 de branduri diferite, iar numărul de telefoane infectate depășește 9 milioane de unități.

Cum funcționează Guerrilla?

Există mai multe aplicații infectate cu acest malware în Google Play Store, acesta creează un backdoor care comunică cu un server extern de unde este controlat pentru a injecta diverse reclame peste cele deja existente precum și colectarea de date despre utilizatorii infectați, apoi le vând către companii de publicitate. Deci ei câștigă din reclame și vânzarea datelor, practic fac bani din orice.

Cele mai infectate țări sunt US, Mexic, Indonezia, Thailanda, Rusia și restul lumii. Nu se știu încă brandurile infectate cu acest tip de malware, însă putem să presupunem care sunt acestea.

Același malware Guerrilla se pare că a ajuns și pe televizoarele cu Android, având același principiu de funcționare și anume injectarea de reclame, colectarea și vinderea datelor colectate de la utilizatori. Targetul acesta sunt telefoanele și televizoarele ieftine, deci dacă ați ales un astfel de produs, vă recomand să dezinstalați toate mizeriile de aplicații și să rămâneți doar cu cele oficiale.

Singurii care folosesc diverse controale de calitate privind securitatea dispozitivelor vândute sunt Samsung, Asus și OnePlus.

Alegeți tot timpul telefoane premium, scumpe sau treceți direct la iPhone este mult mai simplu și mai sigur. 

Sursă: arstechnica.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu