Roamingul în Spațiul Economic European (SEE) a fost reglementat astfel, că abonații puteau folosi serviciile naționale în roaming fără costuri suplimentare. Operatorii români, au tarifat roamingul, primul fiind Digi Mobil. Acum Orange și Vodafone au fost amendate de ANCOM că nu au respectat regulamentul european.

Fiecare furnizor de telefonie mobilă, poate seta o limită de utilizare rezonabilă pentru fiecare serviciu al său. Ce au făcut ei defapt? Au creat special abonamente, de roaming, iar pe planurile tarifare vechi, nu se mai putea activa roamingul. Mișto nu?

mari tarife de interconectare

Eu am rămas în continuare la Digi Mobil, roamingul este activat pe ambele telefoane și nu îl voi dezactiva vreodată. Partea nasoală, este pentru cei care își fac un abonament la Orange, Vodafone sau Telekom și pleacă în europa și stau câte 3-6-1 an, atunci li se vor tăia accesul.

Regulamentul european nu obligă operatorii la planuri tarifare speciale, ci le oferă posibilitatea de a adăuga/modifica condițiile contractului deja ales chiar și pentru cartele prepay unde trebuie să fie notificați în prealabil de anumite modificări făcute.

Au fost foarte mult sesizări din partea celor care au folosit serviciul de roaming, pentru diverse clauze abuzive sau opriri ale serviciilor, iar ANCOM a trecut la verificări. A urmat aplicarea unei politici de utilizare rezonabilă sau în cazul Digi Mobil, aplicarea suprataxelor autorizate pentru a putea acoperi costurile.

În urma investigațiilor s-a descoperit de către ANCOM că cei doi, Orange și Vodafone au aplicat politica de utilizare rezonabilă, deși ea nu a fost introdusă în contractele încheiate cu utilizatorii de abonamente sau în Termenii și condițiile generale de utilizare.

Amenda este 50.000 lei pentru fiecare operator, iar Vodafone a mai fost amendată o dată pentru aceeași problemă și a mai plătit 50.000 lei.

Au fost sancționați cu încă 30.000 lei pentru că nu au anunțat utilizatorii de faptul că trebuie să achiziționeze o opțiune separată pentru a avea acces la seviciul de roaming.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu