Săptămâna trecută a avut loc lansarea oficială a primului sistem de operare creat de chinezi sub numele openKylin. Acesta este o copie fidelă a sistemului de operare Windows, cu mici detalii de design schimbate. Oare au voie? Ce are Microsoft de zis?

OpenKylin, primul sistem de operare open source creat de chinezi

La nivel global Microsoft deține o cotă de piață de 74% fiind urmat de Apple cu 16% cu al său macOS, iar pe locul 3 se află Linux cu o cotă de 3%. openKylin este bazat pe Linux, este open source, iar la dezvoltarea lui au lucrat peste 4000 de programatori conform detaliilor oferite de chinezi.

Sistemul de operare openKylin va fi utilizat în programul spațial al Chinei, de armată, de instituții ale statului și alte companii deținute tot de stat.

openKylin desktop

Cu toții știm că software-ul făcut în China este cel mai periculos pentru că statul obligă companiile să le ofere acces la toate informațiile colectate.

Ai folosi un astfel de sistem de operare chinez?

Sursă: gadget.ro


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Nu este primul sistem de operre creat de chinezi, este primul creat ca independent. Mai sunt distribuții Linux chineze, dar toate au la bază Debian, Ubuntu sau alte distribuții.

  • Da, dar nu vorbim de Linux ci de un sistem de operare ca Windows cu iconițe, My Computer, Recycle Bin 🙂

  • openKylin folosește nucleul/kernelul care se numește Linux – exact ca Ubuntu, Fedora și alte distribuții Linux.

   Se numesc distribuții Linux pentru că toate folosesc nucleul Linux (așa îi este numele) și programe de la GNU.

   „Da, dar nu vorbim de Linux ci de un sistem de operare ca Windows cu iconițe, My Computer, Recycle Bin 🙂” – Și Linux crezi că nu are iconițe sau My Computer, Recycle Bin – le are dar cu alte nume: Home, Trash etc. Toate au grafică ca Windows. Din păcate lumea cred că Linux este doar un terminal unde se scrie comenzi.

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu