În timp ce criticii ar putea spune că Apple rămâne în urmă în cursa pentru AI, există o zonă în care compania din Cupertino a deschis drumul: procesarea AI pe dispozitiv utilizând Neural Engine în cipurile sale de pe iPhone, iPad și Mac.

Apple Neural Engine

Compania Gartner se așteaptă ca brandurile PC (Personal Computer) cu Windows să urmeze exemplul Apple în acest an, introducând propriile echivalențe ale cipurilor Neural Engine în laptopurile high-end în acest an.

Neural Engine în iPhone, iPad și Mac

Apple este cunoscut pentru abordarea sa precaută în ceea ce privește noile dezvoltări tehnologice, având ca scop să fie cel mai bun, nu primul care lansează produse noi.

Fie că este vorba despre ceea ce au fost odată numite phablet-uri, ceasuri inteligente, telefoane pliabile, căști AR/VR sau AI generativ, Apple stă de obicei pe loc și permite altor companii să lanseze primele produse, în timp ce își ia timp să lanseze ceea ce crede că este cea mai bună implementare.

Nu este neobișnuit ca comentatorii să critice compania pentru că este lentă în a adopta cea mai recentă tehnologie, iar acest lucru nu a fost niciodată mai evident ca în cazul AI. În timp ce alte companii introduc capabilități ChatGPT în tot felul de dispozitive ciudate care nu au un motiv evident, Apple așteaptă și colectează date pentru a o face pe Siri capabilă de ce nu a fost până acum.

Apple a integrat AI în dispozitivele sale de mai bine de un deceniu, doar că nu a fost foarte interesată să dezvolte o asistentă (gen Siri) care să fie capabilă de taskuri și răspunsuri bazate pe inteligența artificială. Acum este timpul.

Cheia abordării Apple este de a face cât mai multă procesare AI posibilă pe dispozitiv, folosind cipuri Apple Silicon special proiectate pentru acest proces care să includă Neural Engine. Acest lucru are beneficii evidente de performanță, dar realizarea cât mai multor procesări posibile pe dispozitiv susține, de asemenea, concentrarea Apple asupra confidențialității ceea ce le lipsește competitorilor.

Se pare că Microsoft va face primul pas în acest an, după ce au investit o căruță de bani în inteligența artificială.

Sursă: 9to5mac.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu