Resurse naturale de aur și cupru sunt folosite în fabricarea componentelor electronice și sunt utilizate de toate companiile mari din lume. Microsoft, Google, Amazon și Apple se pare că au ales să cumpere aur extras ilegal din Brazilia de la diverse companii, deși aceste resurse în anumite țări sunt interzise pentru exploatare.

Microsoft, Google, Amazon și Apple ar fi cumpărat aur extras ilegal de la companii din Brazilia

În perioada 2020 – 2021, companiile mai sus menționate au cumpărat aur de la firmele Chimet și Marsam care se pare l-au extras ilegal din pământurile de pe lângă pădurea Amazoniană, iar acum sunt investigați de Poliția Federală Braziliană. Exploatarea aurului în Brazilia este interzisă tocmai pentru că acest procedeu de extragere necesită tăierea copacilor rezultând apoi contaminarea apei din jur cu mercur.

Companiile listate la bursa din US sunt obligate să raporteze resursele naturale folosite precum și furnizorii acestora. Poți controla produsul finit, dar nu poți știi cu exactitate de unde provine, iar aici este datoria companiilor care extrag aceste resurse să se asigure că ele provin dintr-un mediu legal pentru a fi puse spre vânzare și nu încalcă standardele de mediu impuse în țările unde sunt prezente.

Cei de la publicația Reporter Brasil care au descoperit aceste documente au trimis către companiile menționate o solicitare a unui punct de vedere privind această situație, iar dintre toate doar Apple a răspuns:

Apple works to protect the environment and to safeguard the well-being of the millions of people touched by our supply chain, from the mining level to the facilities where products are assembled. We are deeply committed to continually assessing our progress and building the lessons we learn into everything we do.

Ba mai mult de atât, Apple are o secțiune dedicată pentru mediu chiar pe site-ul principal unde ne prezintă exact fiecare produs din ce este compus și care este amprenta de carbon folosită. Până în 2030 se vrea ca toate produsele Apple să fie produse doar din materiale fără carbon.

Sursă: 9to5mac.com


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu