Fără prea mult tam-tam, în cursul serii trecute cei de la Apple au lansat macOS Sonoma oficial. Upgrade-ul este disponibil pentru instalare pe toate Mac-urile compatibile începând cu modelele lansate după 2017-2018 încoace.

macOS Sonoma a fost lansat oficial

macOS Sonoma aduce funcții complet noi pentru productivitate și creativitate. Descoperiți mai multe moduri de a vă personaliza Mac-ul cu screensavere și widget-uri uimitoare pe care le puteți adăuga pe desktop. Apelurile video vin cu un nou mod de prezentare a informațiilor necesare într-o ședință. Profilurile din Safari și aplicațiile web vă ajută să vă organizați navigarea în moduri complet noi. Modul de joc vă îmbunătățește performanța în jocuri.

macOS Sonoma aduce, de asemenea, actualizări majore pentru Mesaje, Tastatură și Accesibilitate. Iar atunci când faceți upgrade, obțineți cele mai recente protecții de securitate și confidențialitate disponibile pentru Mac.

Cine poate instala macOS Sonoma?

  • iMac 2019 și mai noi
  • iMac Pro 2017 și mai noi
  • Mac Pro 2019 și mai noi
  • Mac Studio 2022 și mai noi
  • Mac mini 2018 și mai noi
  • MacBook Air 2018 și mai noi
  • MacBook Pro 2018 și mai noi

O listă cu toate noutățile introduse de Apple în noul sistem de operare macOS Sonoma, găsiți în acest link. Mai jos voi menționa doar câteva dintre ele, să zicem cele mai importante.

Screen Saver

Putem selecta imagini uimitoare ale locațiilor din întreaga lume care devin automat imaginea de fundal a desktopului atunci când ne conectăm. Putem folosi opțiuni de schimbare automată sau manuală la un anumit interval. Temele existente sunt: Peisaj, Peisaj urban, Subacvatic și Pământ. macOS Sonoma suportă de acum în ecranul de blocare de screen savere animate în slow-motion.

macOS Sonoma - Screen Savers

Widget-uri

Widget-urile pot fi plasate oriunde pe desktop și se adaptează automat la culoarea imaginii salvate ca background. Separat de acestea, dacă avem un iPhone în apropiere prin Continuity vom putea vedea acele widget-uri fără să fie nevoie să instalăm acele aplicații. Atunci când sunt într-o aplicație sau navigăm pe internet, widget-urile de pe desktop vor deveni transparente ca să nu ne deranjeze la ochi.

Aceste widget-uri sunt interactive, ceea ce înseamnă că putem interacționa cu ele, putem executa diverse comenzi sau controla butoanele multimedia.

Widgets on Desktop - macOS Sonoma

Conferință video

Atunci când suntem într-o ședință și prezentăm diverse documente, cu ajutorul opțiunii Presenter Overlay corpul nostru poate fi pus oriunde pe ecran pentru a putea interacționa mai bine cu acel conținut. Un fel de green screen doar că direct din macOS Sonoma. Putem folosi Center Stage dacă folosim camerele de pe un iPhone conectat la Mac.

macOS Sonoma - Video Conference

Safari și Parole

De acum vom putea crea mai multe profile de utilizatori sau topicuri. Adică, vom putea crea un profil pentru Lucru, unul pentru Acasă, unul pentru Știri, etc. Doar dacă folosești calculatorul de lucru în scop personal atunci ar fi bine să îți creezi un profil separat.

Ce e nou in Safari - macOS Sonoma

Noutatea? Aplicații din adrese web. Cum? Simplu, intrii pe o adresă, te duci sus în bară la File → Add to Dock → Add. Se vor prelua automat informațiile deja setate de acel site, iar icoana acelui site va apărea în Dock și va putea fi folosită ca o „aplicație standalone”.

Add to Dock in macOS Sonoma - iSay.ro

Ca și la iOS 17, în macOS Sonoma vom putea bloca tab-urile private, iar parolele salvate în KeyChain vor putea fi partajate cu alte persoane de încredere, contacte salvate pe contul vostru iCloud.

iMessage

Stickerele live create în iOS și iPadOS vor fi sincronizate automat pe macOS. Avem filtre de căutare prin mesaje după cuvinte cheie, persoane sau tipuri de conținut. Fotografii, linkuri, documente sau mesaje vor fi mai ușor de găsit atunci când folosim funcția de căutare.

Tot aici, avem un nou mod de vizualizare a locației pentru persoanelea propiate sau a dispozitivelor personale.

macOS Sonoma - iMessage Location Update View

Tastatura

Precizia îmbunătățită a autocorectării face tastarea și mai ușoară prin utilizarea unui model lingvistic mai avansat. Textul predictiv afișează predicții unice și cu mai multe cuvinte pe care le poți adăuga apăsând space. Experiența îmbunătățită a dictării care acceptă acum utilizarea vocii și a tastaturii împreună pentru a introduce și edita text.

macOS Sonoma - Keyboard

Gaming

Apple introduce Game Mode pentru pasionații de jocuri, de acum pe Mac. Jocurile primesc acum cea mai mare prioritate la CPU și GPU, ajungând astfel la FPS-uri cu un număr cât mai are. Avem o latență mai mică pentru controlerele wireless PlayStation 5 DualSense și AirPods. Doar pentru produsele Mac cu Apple Silicon.

Game Mode pe macOS Sonoma

Acestea fiind scrise, doar ce am terminat de instalat noul sistem de operare macOS Sonoma pe MacBook Pro M1, rămâne să descoper și alte noutăți.

Voi ați făcut upgrade?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu