Tehnologia din spatele ecranelor avansează destul de repede și devine tot mai diversificată astfel că Apple dorește să treacă vină cu tehnologii diferite față de concurență.

Ultimele zvonuri spuneau că versiunile de Apple Watch Ultra ce vor fi lansate în toamna lui 2025 vor avea ecrane microLED și vor fi produse de LG excluvis pentru Apple. Ulterior, este posibil să vedem această tehnologie și la alte categorii de produse cum ar fi iPhone, iPad sau MacBook.

Ecranele microLED folosesc o nouă tehnologie cu ajutorul căreia vom avea culori mai vii, un contrast mai mare și un HDR îmbunătățit în condiții de lumină puternică precum și o eficiență crescută.

Ecranele OLEDoS vor fi produse de Samsung și folosite de Apple în viitoarele dispozitive AR/VR, ochelari Apple sau Apple Reality Pro Headset (sau cum îl vor numi până la urmă). Densitatea de pixeli pentru un ecran OLED on silicon (OLEDoS) este între 3000 – 4000ppi. Pentru a trece la nivelul următor, Samsung a cumpărat o companie din SUA numită eMagin prin care va securiza comenzile ce vor fi făcute de Apple pentru viitoarea tehnologie numită LED on silicon (LEDoS) care poate avea o densitate de pixeli de până la 7000ppi.

Ecranele FOLED de tipul celor existente deja pe unele telefoane pliabile, vor trece la noua tehnologie în următorii ai, oferind astfel posiblitatea producătorilor să dezvolte telefoane care se rulează, se pliază sau se îndoaie fără să își piardă din proprietăți sau culori, iar cel mai important să fie eficiente energetic cu un consum cât mai mic.

Ecranele Blue PHOLED sau Phosphorescent Blue OLED vor fi produse la scară largă undeva pe sfârșitul anului 2024 pentru câtevaconform celor de la Universal Display (UDC). Primii care sunt interesați de această nouă tehnologie sunt LG Display și Samsung.

Blue PHOLED

Tipurile de emisii OLED pot fi împărțite în două categorii:

  • fluorescent
  • fosforescent (PHOLED)

Există la acest moment televizoare care folosesc fosforescent pentru culorile roșu și verde, dar nu și pentru albastru care încă folosește fluorescent. Această nouă tehnologie PHOLED, vine cu fosforescent pentru culoarea albastră făcând astfel trioul de culori RGB să ajungă la o eficiență și o performanță mult mai îmbunătățită.

În următorii ani, Apple va folosi o nouă tehnologie OLED numită PHOLED

Această tehnologie este în testare de către LG Display și Samsung, iar anumite produse vor putea beneficia de acest tip de ecran pe sfârșitul anului 2024, urmând ca din 2025 să fie integrate în televizoarele Smart.

Descoperirea Blue PHOLED  a fost făcută public în 2015 într-un raport IEEE Spectrum sponsorizat de UDC și US Air Force. Se arată vremuri interesante, dar până atunci să stăm cu ochii pe WWDC23 unde sperăm că vom vedea primul headset Apple Reality Pro.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu