Lansat în 2015, succesorul HTTP/2 al lui HTTP/1.1 își face apariția și în România abia după 3-4 ani și îl văd prezent pe majoritatea site-urilor mari, a blogurilor sau a magazinelor online.

http/2

Cu această ocazie pot spune că și iSay.ro are de acum HTTP/2 iar transferul de date se face mai rapid. Eu l-am cerut de anul trecut, din martie de când m-am mutat pe easyhost. Având redis și xVarnish instalate pe server noul protocol nu putea fi instalat, mai exact era incompatibil cu xVarnish sau Varnish Cache.

Loading time-ul s-a modificat în bine, însă codul Google Adsense îl face să hanguie cam 1-2 secunde pentru că reclamele sunt poze/gif și durează un pic până le încarcă browserul.

Ce este HTTP/2?

Modul de comunicare dintre browserul tău și serverul meu se face printr-un protocol sau o cale denumită HTTP. Acest protocol 1.1 a fost înlocuit de versiunea 2.0 sau HTTP/2 din mai 2015, însă implementarea lui durează un pic din cauza comodității.

Aceste conexiuni se fac prin multiplexare, adică mai multe date mai puține requesturi. Dacă înainte aveai nevoie de 3 interogări pentru 3 fișiere, acum prin HTTP/2 faci o singură interogare și primești 3 răspunsuri.

Activarea acestui protocol se face de către echipa care oferă pachetul de hosting unde îți ții site-ul/blogul. Deschide un tichet și roagă-i să îl activeze pentru tine dacă nu îl ai deja activ. Anul trecut când am cerut activarea lui am tot căutat prin blogurile pe care le citesc să văd dacă îl au activ și surpriză era off.

Acum, spre surprinderea mea majoritatea îl au activ, ba chiar au și certificat SSL de criptare al datelor transmise către client. Este musai să ai certificat SSL ca să poți activa HTTP/2.

Acesta este activ pe zoso.ro, nwradu.ro, boio.ro dar nu este activ pe razvanbb.ro sau gadget.ro. Dacă vreți să verificați un site anume dacă are protocolul instalat puteți accesa acest link sau acest link.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu