Apple Privacy

Odată cu lansarea iOS 14 compania Apple a anunțat că a introdus o nouă opțiune numită „Tracking” pentru protejarea datelor dar și a modului în care aplicațiile îți monitorizează activitatea fără acordul tău.

Această opțiune a stârnit un mare scandal, iar principalul hoț care strigă hoții este Facebook. Apple a amânat activarea acestei opțiuni pentru a le oferi tuturor dezvoltatorilor opțiunea de a se alinia noilor politici privind securitatea și accesul la datele utilizatorilor.

În ultimele zile, Facebook a început să scrie scrisori către diverse publicații cu un efect invers ca să pară că defapt ei sunt nedreptățiți. Adică, nu spun că ei colectează sute-mii de date de la utilizatori, ci faptul că noua opțiune Tracking ar impacta companiile mici care nu se vor mai putea dezvolta.

Ca de obicei, elegant și frumos în câteva rânduri Tim Cook i-a răspuns lui Mark Zuckerberg:

Ca o traducere: faceți ce vreți cu aplicațiile și site-urile voastre, dar dacă vreți date de la utilizatorii de iOS aveți nevoie de PERMISIUNEA LOR!

Privacy Tracking în iOS 14

Probabil ați observat o nouă secțiune numită Tracking în Settings → Privacy → Tracking. Dacă intrați în acest meniu puteți observa ca nu este activată. Sunt două moduri și am să le explic mai jos:

  1. ON – orice aplicație instalată care urmează să folosească datele tale, îți va cere acordul printr-un pop-up. Poți alege Da sau Nu, nu vreau!
  2. OFF – automat toate cererile sunt respinse și datele tale nu vor fi partajate

Vă spuneam zilele trecute că începând de acum și până anul viitor toate aplicațiile vor trebui să aibe etichete iar la secțiunea Privacy să ofere informații cu toate datele pe care vor să le colecteze. Printre ele se află și Facebook care colectează pagini întregi de informații legate de utilizatorii săi.

Priviți aici un clip cu toate informațiile colectate de Facebook. Puteți căuta și voi în App Store să vedeți ce date colectează aplicațiile pe care le utilizați zilnic.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu