Zilele trecute compania RDS a anunțat noi abonamente de internet fix Fiberlink 2.5G și Fiberlink 10G pentru clienții Digi ce vor fi disponibile în perioada următoare.

WIFI 6

Toți clienții care aveau serviciul de internet Fiberlink 300 au fost trecuți automat la Fiberlink 500 fără costuri suplimenare.

Noutatea vine prin anunțul făcut de Digi care aduce în premieră viteze de 2.5G și 10G în România prin două noi abonamente care vor fi disponibile la început doar pentru București, urmând apoi orașele mari din țară în primăvara lui 2022.

Prețuri abonamente

→ Fiberlink 2.5G = 45 lei / lună

→ Fiberlink 10G = 50 lei / lună

În acest moment dețin Fiberlink 1000 și plătesc 40 lei pe lună, deci clar voi face trecerea la noile abonamente, dar, aici există un mare DAR pentru că încă nu se știe cum se va ajunge la astfel de viteze.

 1. Vom putea folosi rețeaua deja existentă pe cablu coaxial/UTP/fibră?
 2. Vom avea nevoie de noi switchuri pe casa scării? Cică echipamentele sunt deja compatibile
 3. Ce echipamente de recepție a semnalului avem nevoie în casă? Avem nevoie de un convertor media pus la dispoziție de Digi prin achiziție personală sau chirie
 4. Cât costă convertorul media? Încă nu se știe, probabil tot o sumă modică de 3-5-10 lei / lună
 5. Ce dispozitivie sunt compatibile? Pentru că vorbim de viteze foarte mari trebuie să avem dispozitive cu standarde WIFI 6 sau WIFI 6e. 

Folosesc un MacBook Pro M1 care are suport Wifi 6, ceea ce înseamnă că placa de rețea wireless suportă modul AX. Standardele wifi sunt următoarele 802.11 a/b/g/n/ac/ax.

Dispozitive cu Wifi 6

Pentru a putea atinge o viteză de 10G trebuie să ai o placă cu suport 802.11 ax. Dacă vrei doar 2.5G atunci te poți mulțumi și cu 802.11 ac

Wifi 6 with AC/AX

ce router trebuie să alegem pentru Fiberlink 10G?

Am așteptat câteva luni bune încă de la lansarea Ubiquiti Alien pentru a vedea dacă vor scoate un nou router cu Wifi 6e însă nimic până în acest moment. În Timișoara noile abonamente vor fi disponibile doar din martie 2022, deci mai am timp să aștept o nouă versiune a lui Ubiquiti Alien.

Disponibilitate

 • de la 1 octombrie – părţi din Sectorul 1, Bucureşti
 • din decembrie – tot oraşul Bucureşti
 • din martie 2022 – Timișoara, Cluj, Oradea, Braşov, Constanţa, Craiova și Iaşi
 • până la final de 2022 – restul reşedinţelor de judeţ

Voi ce abonamente de internet aveți?


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

 • Nici pe wifi AX nu o să poti beneficia de vitezele alea. Adevăratul câștig se va vedea pe cablu.
  Actualmente am abonament de 1 gigabit. Pe wifi AC prind aproximativ 600Mbps pe telefon și laptop, iar pe stația fixă, prin cablu prind 950. Sunt sigur că dacă aș trece la abonamentul de 10G și aș schimba și echipamentele cu unele compatibile AX, pe wifi nu cred că aș prinde real mai mult de 2-3Gbps. În schimb, pe cablu s-ar vedea „valoarea” 🙂

 • Digi o sa vina la tine in casa cu un ONT de 10GB, probabil XG-PON
  Daca ONT-ul are o singura iesire de 10GB, atunci e o problema, va trebui sa investesti intr-un switch 10GB 🙂 si nu ne oprim aici, daca ai un PC va trebui sa mai cumperi o placa de retea 10GB.
  Daca ai un Macbook Air/PRO, atunci va trebui sa iei o placa de retea 10GB pe USB-C.
  Overall, cam scump 🙂

 • salut, te-ai lamurit legat de : „Vom putea folosi rețeaua deja existentă pe cablu coaxial/UTP/fibră?” .

 • Cristi, partial da. Acum ramane sa ajunga si in zona Timisoarei si vom vedea ce si cum suporta cablul Cat5e.

 • Ce s-a intamplat cu 10G de la Digi?
  Anul trecut in Decembrie am sunat la Digi si mi-au spus ca vor fii disponibile abonamentele 10G de la inceputul lui Ianuarie 2022. Vad ca momentan nu apare nimic la ei pe site.
  Voi? A reusit careva sa se porteze la 10G?

 • Bogdan, daca tu in Bucuresti nu ai reusit, noi in Timisoara nici atat 🙂

 • Cam rusinos.
  Dai sfoara in tara ca pornesti 10G si ulterior dai kicks, urat, o bila neagra pentru Digi.

 • @ionica
  Se mai aude ceva prin TM cu 10G?

 • Am dat peste ceva frumos astazi

  Noul abonament de la Orange: Fibra 2000
  Download: 1800Mbps
  Upload: 940 Mbps

  Asta poate insemna un „push” pentru cei de la Digi sa dea drumul odata la abonamentele de 10 Gbps 🙂

 • @ionica

  Mi-am facut upgrade de abonament la Orange la 2000.
  Mare bullshit, ai 2000 insumat pe porturi + wireless, ei spun ca viteza de upload best case se duce pana in 940 ceea ce nu este cazul. La mine a ajuns in maxim 571 iar cand am vorbit cu ei mi-au spus ca este in parametrii si mai mult decat atat nu pot oferi suport in cazul asta.
  Deci teapa pentru ca efectiv exista o limita pusa pe abonament, cand pornesc speedtest-ul porneste in 700 si dupa o secunda scade la 571. Le-am explicat si lor chestia asta si mi-au dat ignore.

  • Din păcate se pare că încă se merge doar pe „vorbe”. Lansăm un serviciu dar nu avem hardware care să îl susțină sau în caz de nefuncționalitate în parametrii ca la tine, ridică din umeri și aia e. Plătește și să fii sănătos.

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu