Proiect lege interzicere masini cu volanul pe dreapta
Proiect lege modificare kilometraj masina

Se interzic mașinile cu volan pe dreapta

Dacă ai o mașină cu volan pe dreapta și nu este istorică ai mari șanse să nu mai poți circula cu ea pe drumurile publice din România. Un proiect adoptat de Senat cere interzicerea mașinilor înmatriculate cu volan pe partea dreaptă, după ce anul trecut a fost adoptată legea care interzice înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Se interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilitare, de pildă, cele de curățenie stradală.

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, cei prinși în fapt conducând o mașină cu volan pe dreapta vor fi amendați cu 6-8 puncte, ceea ce înseamnă că vor plăti din buzunar o amendă cuprinsă între 870 – 1160 lei. În plus vor rămâne fără talon. Pentru a putea circula pe drumurile publice vor fi obligați să își modifice postul de conducere a mașinii de pe dreapta pe stânga dacă mai vor să circule cu mașina.

Sursă: avocatnet.ro / Foto: Sudhith Xavier – unsplash.com

Închisoare pentru modificarea kilometrajului

O altă propunere se adresează samsarilor de mașini pentru modificarea kilometrajului unei mașini în vederea comercializării ei după ce a fost forjată în alte țări sau România. Legea se aplică nu doar pentru cei care vând o astfel de mașină cu kilometrajul modificat ci și pentru cei care cer acest lucru. Pedeapsa pentru o astfel de modificare neautorizată se va pedepsi cu închisoare de până la 1 an de zile.

Modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul reprezintă infracțiune. Cei care vor fi prinși riscă pedeapsa cu închisoarea sau amendă.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR) conform acestui proiect de lege adoptat de Senat.

La fel ca cel cu interzicerea circulației pe drumurile publice a mașinilor cu volan pe dreapta, proiectul cu închisoarea pentru modificarea kilometrajului se află pe masa parlamentarilor urmând ca în viitorul apropiat să aflăm dacă acestea devin sau nu lege.

Sursă: avocatnet.ro / Foto: Kalden Swart – unsplash.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu