În cursul zilei de astăzi compania Facebook a publicat o pagină de ajutor, unde putem vedea dacă contul nostru a fost afectat de furtul datelor în scandalul Cambridge Analytica. Aici și vârful icebergului ca în Titanic, Mark fondatorul Facebook este chemat în parlamentul american să dea explicații.

Pe lângă Facebook și datele furate mai discutăm și de alte măsuri cum ar fi scanarea mesajelor sau informațiile pe care compania dorea să le afle de la anumite spitale într-un proiect de sănătate până la ștergerea tuturor mesajelor trimise de Mark.

șterge paginileDatele din contul de facebook nu puteau fi accesate decât dacă aveau permisiunea utilizatorului. De obicei, orice porcărie de aplicație, quiz, întrebare sau joc, cere anumite date despre utilizator, în funcție de cel care a creat aplicația. Desigur că nu sunteți familiarizați cu acest aspect, însă dacă ați accesat cel puțin o dată secțiunea dezvoltatorilor sau ați creat o aplicație pentru wordpress atunci știți despre ce vorbesc.

Dacă nu, am să vă explic simplu. Când o aplicație/joc vă cere ca să completați date, să jucați ceva sau să răspundeți la întrebările ce vi se pun, vă apare o fereastră care vă zice să dați Allow/Accept. După ce ați selectat Da/Yes automat aplicația preia informațiile despre care v-am spus mai sus.

Aplicația iSay.ro este creată și dezvoltată de mine pentru blog și pagina de Facebook, motiv pentru care nu interacționează cu nimeni, fiind utilizată doar pentru publicarea articolelor din wordpress direct pe pagina de facebook a site-ului.

După cum vedeți acolo, aplicația poate colecta adresa de mail, profilul public (dacă e setat public) și prietenii. Lista cu permisiuni este destul de lungă, am lăsat doar cele basic pentru că nu este nevoie de altceva.

În schimb, quizurile și aplicațiile celor care au furat date te obligă să dai accept ca să poți folosi aplicația, care apoi postează în locul tău, trimite viruși, etc.

Cum ștergem aplicațiile/jocurile care au acces la date?

Deschidem facebook.com în browser pe calculator/laptop, mergem la Settings→Apps and Websites→Active→Selectăm aplicația și dăm DELETE. Dacă aplicația este de încredere atunci o puteți lăsa, dacă aveți suspiciuni, ștergeți-o. Dacă anumite aplicații nu au mai accesat datele, este posibil ca ele să expire după o perioază, vezi cazul meu cu Waze sau Youtube.

De ce nu am fost afectat de furtul de date? nu am dat acces la toate tâmpeniile de aplicații, sunt foarte atent ce fac cu contul de facebook și aleg întotdeauna varianta cea mai sigură. Verifică acum dacă contul tău a fost sau nu afectat de scurzerea de informații.

În România, 110.000 de conturi au fost afecate.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu