Grecia 2022
Grecia 2022 - restaurant interior
Grecia 2022 - Paralia - Restaurant frumos
Grecia 2022 - American Burger cu cartofi prajiti
Grecia 2022 - Iaurt inghetat
Grecia 2022 - umbreluta
Grecia 2022 - umbrelute si sezlonguri

Pe data de 04 august 2022, la ora 03:30 împreună cu nașii și finii am plecat spre Grecia, destinația Olimpic Beach lângă Paralia. Waze ne arăta aproximativ 9 ore pentru 803km fără să ia în considerare statul la vamă.

Concediu 2022 - Timisoara - Grecia, autostrazi si tarife

Am plecat din Timișoara la ora 03:30 și am ajuns la vila din Olimpic Beach în Grecia la ora 18:00, după 14 ore și 30 minute de condus!

Ce documente am avut la noi

 • buletine
 • permise
 • pașapoarte
 • talon mașină
 • RCA valabil (printat pe foaie A4)
 • Carte verde doar pentru Macedonia (MK nu este inclusă în asigurarea RCA pe care o am făcută. Printată pe o foaie A4) → 40 lei pentru 15 zile
 • Asigurare medicală de familie, 3 persoane (Mondial Assistance, printat pe o foaie A4) → 150 lei cu decontare directă și COVID-19 inclus
 • Asigurare pentru asistență rutieră (Euroins, printat pe o foaie A4) → 59 lei pentru 15 zile

Roaming în Serbia, Macedonia și Grecia

Folosesc de ani de zile rețeaua Digi Mobil și înainte să plecăm am verificat tarifele și taxele pentru Serbia, Macedonia și Grecia după ce am auzit și văzut costuri suplimentare de 50€ pentru 5MB la Vodafone.

Serbia și Macedonia

 • apeluri către România din Serbia și Macedonia: 0.39 €/min
 • apeluri primite în Serbia și Macedonia: 0.39 €/min
 • date mobile în Serbia și Macedonia: 0.0010 €/min, adică pentru 1GB de date consumate plătești 1€

Grecia

 • apeluri către România din Grecia: 0.0090 €/min
 • apeluri primite în Grecia: 0.0086 €/min
 • date mobile în Grecia: 0.0010 €/min, adică pentru 1GB de date consumate plătești 1€

Tarife si date mobile consumate in roaming, Timisoara - Grecia

Tot drumul din Timișoara până în Grecia prin Serbia și Macedonia am folosit Waze, datele mobile pornite tot timpul și am consumat după cum se poate vedea în poză aproximativ 120MB, din care 56,4MB utilizați doar de Waze. Pe Serbia am avut semnal 3G full peste tot pe autostradă, în Macedonia am avut LTE 3-4 linii peste tot pe autostradă, iar în Grecia am avut tot LTE cu semnal 2-4 linii. Apelurile și datele mobile au funcționat peste tot fără nici o problemă.

Costurile suplimentare din roaming pe care le am de plătit pe următoarea factură sunt:

 • 2.23€ cu 2.2GB de date consumat
 • 3.87€ cu 3.1GB de date consumat
 • 1.45€ cu 1.6GB de date consumat

Costul pe care îl avem de plătit în roaming pentru 3 telefoane la Digi Mobil este de 7.55€. Am avut printre prietenii cu care am mers în Grecia persoane care au abonamente la Orange și Vodafone și au stat cu telefoanele pe mod avion ca să nu primească mesaje, telefoane să nu îi tarifeze cu 10€/MB dacă din greșeală își deschid datele mobile. Dacă eram la Vodafone și aveam internetul pornit pentru cei 120MB consumați până în Grecia aveam de plătit 1200 euro. Faine rețele!

Nu am mai pus și tarifele pentru SMS-urile trimise/primite pentru că am folosit doar WhatsApp, iMessage sau Messenger să vorbim între noi sau pur și simplu ne sunam și vorbeam. Ca și comparație, sora mea a primit vreo 4-5 SMS-uri în Macedonia, iar acum are de plătit 5.5 euro pentru ele și noi am vorbit/primit telefoane, am stat pe net în tot concediul, am consumat 7GB de date și vom plăti doar 7.5 euro.

Cum sunt autostrăzile în Serbia, Macedonia și Grecia?

Serbia

Jalnice. Și acum să le luăm pe rând. Până să urci pe autostradă în Serbia ai de pedalat vreo 150km de drum național, prin sate cu limite de 60-80km/h, câteva radare fixe și multe gropi și denivelări. După ce ai ajuns la Pancevo și treci podul peste Dunăre, vei merge pe o centură unde te rogi să nu iei vreo groapă foarte mare până când ajungi la punctul de taxare din Smederevo. Înainte să urci pe autostradă există un punct de taxare de unde iei un ticket, iar când ieși de pe autostradă la macedoni, plătești taxa.

Limita de viteză pe autostradă în Serbia este de 130km/h, cu multe restricții de 80-60-40km/h pentru că se lucrează la autostradă pe ambele sensuri. Când mergi spre Grecia nu stai foarte mult în ambuteiaje pentru că te pune pe o singură bandă și mergi fără probleme, în schimb la întoarcere se lucrează pe diverse porțiuni și te scot pe celălalt sens de mers. Prin tunele limita este de 80km/h, sunt camere fixe la intrarea și ieșirea din tunel, deci mare grijă, iar pe poduri/viaducte limita este de 100km/h.

Autostrada în Serbia se întinde cam pe 350km și îi parcurgi în câteva ore, depinde de trafic și de porțiunile unde se lucrează. Asfaltul nu este strălucit, pe unele locuri sunt mici gropi, peticit, acceptabil până la urmă. Există benzinării și parcări destul de dese, deci nu va fi nici o problemă dacă vreți să alimentați, să mergeți la toaletă sau să faceți pauze.

Macedonia

Limita de viteză pe autostradă în Macedonia este de 120km/h, radare la colțuri de poduri, multe tunele și un peisaj foarte frumos prin munți. Autostrada nu este strălucită, multe gropi, denivelări, mai stricată decât cea din Serbia. Aceleași tipuri de restricții cu limită de viteză de 100-80-60-40km/h pe anumite porțiuni.

Benzinării și parcări la fel de dese ca și în Serbia, vă puteți opri oriunde pentru a merge la toaletă sau să fumați o țigară.

Autostrada în Macedonia se întinde cam pe 200km pe care îi parcurgi la fel în câteva ore, aici nu se lucrează, sunt doar restricții de viteză și radare.

Grecia

Limita de viteză pe autostradă în Grecia este de 120km/h, radare  pentru limita de viteză pe poduri, fie fixe, fie cu pistolul ascunși în boscheți. Autostrada este mai praf decât în Macedonia, peticită, gropi și în multe zone se lucrează, iar traficul este deviat pe alte benzi. După ce cobori în Salonic, intri pe autostrada cu 3 benzi pe sens care are asfalt turnat nou și mergi fără nici o problemă.

Ai doar 2 benzinării, una în vamă și una la vreo 80km, apoi încă una lângă Katerini, orașul de care aparțin Paralia și Olimpic Beach.

Avem autostradă până în Katerini, ieșim, mergem în Paralia și apoi Olimpic Beach. Autostrada până acolo are 120km, iar ca timp tot câteva ore faci în funcție de restricțiile de viteză și radare.

Statul la vamă

România

Am ieșit pe vama Moravița unde am fost singurele mașini, totul a durat 5 minute, ne-am oprit și am fumat, am stat de vorbă cine merge primul, cine are GPS și date mobile pe Serbia, Macedonia și Grecia. Din păcate avem limită până la Vrsac (Vârșet) de 80km/h în afară și 50km/h în interiorul satelor.

Serbia

În vamă la Vrsac la fel am stat 5 min, ne-au cerut buletinele pentru adulți și pașaportul pentru pitic + permis și talon. Așa că dacă sunteți mai mulți în mașină, păstrați toate actele la un loc că o să le tot folosiți. După ce am trecut de Vrsac, am continuat drumul până când am urcat pe autostradă la Smederevo, ne-am oprit de vreo 2 ori și apoi a apărut punctul de taxare, iar după 2-3 km a venit vama cu Macedonia. Aici am stat cam 1h:30min până când am trecut.

Macedonia

Personalul de la vamă vă cere CARTEA VERDE pentru Macedonia. Imediat după ce am ieșit, m-a oprit un polițist care făcea control și lua aleatoriu mașini care ieșeau din vamă. Nu vorbeau engleză, mi-am dat seama că vrea actele după o mică conversație, nu m-a întrebat unde merg sau ce am în mașină. Totul a fost ok și am plecat mai departe către Grecia.

În vamă, la ieșirea din Macedonia cu Grecia am stat 1h:15 minute, pentru că au fost iară foarte multe mașini, predominant Serbia, Elveția, Germania, Italia și România.

Grecia

Grecii au fost singurii care după ce ți se verificau actele îți cântăreau mașina și îți făceau poze. Aveți grijă pe unde parcați că nu se joacă, vă dau amendă și vă confiscă numerele de pe mașină.

Ca și rezumat am pierdut niște ore bune cu statul la coadă pe autostradă, în căldură, băut apă, clima mergea și o oboseală acumulată.

 • România → Serbia = 10 minute
 • Serbia → Macedonia = 1 oră și 30 minute
 • Macedonia → Grecia = 1 oră și 15 minute

La întoarcere am stat mai mult în vămi, aproximativ 30 minute la Grecia – Macedonia și 2 ore în Macedonia – Serbia. Din păcate cu 120km înainte de ieșerea de pe autostrada din Serbia, se lucra la drum pe ambele benzi pe sensul de mers și a trebuit să ieșim de pe banda noastră pe contrasens. S-a format coloană de kilometrii și am înainte vreo 30-40km doar cu viteza 1-a. Am mai stat și aici aproximativ 1 oră și 30 minute.

Dus am făcut 14h:30 minute, iar la întors tot 14h:37 minute, degeaba am stat puțin la vamă în Grecia dacă am pierdut mult pe autostradă în Serbia.

Total 1638 km în 28h și 39 min cu un consum mediu de 5.7 l/100km. Am alimentat 65 litri în Timișoara, iar când am ajuns în Grecia mai aveam aproape jumătate de rezervor. La plecare din Grecia către Timișoara am oprit pe autostradă la un Shell și am alimentat 50 litri cu 96 euro și am ajuns cu rezervorul cum se vede în poză, 2 linii sub jumătate.

Să nu vă cumpărați cafea din benzinăriile din Grecia, este oribilă!

Taxe de autostradă

Trebuie să vorbim și de astea pentru că o să dați niște bănuți prin Serbia, Macedonia și Grecia. Cel mai frumos sistem este în Serbia și vă spun de ce:

 • Serbia – intrii pe autostradă iei ticket cu data, ora, număr de înmatriculare, iar oriunde vei ieși de pe autostradă ai punct de taxare în funcție de km parcurși. Toată autostrada pe Serbia costă 11.5€
 • Macedonia – cel mai tâmpit sistem de tarifare. La fiecare 10-20-30km ai câte un punct de taxare și trebuie plătești 1 – 1.5 – 1.8 – 2€
 • Grecia – ăștia sunt mai scumpi, după ce ajungi în Salonic ai de plătit 2 – 2.2 – 2.5€

Total undeva la 30 euro pentru dus și 30 euro pentru întors. E bine să aveți bani mărunți, dacă nu aveți vă schimbă ei sau puteți să plătiți cu cardul și vă face banca conversia.

Cum a fost în Grecia în 2022?

Gata, am terminat cu oboseala, taxele și tarifele de roaming, am ajuns în Olimpic Beach așa că, să ne distrăm, să bem bere să mâncăm orice și să facem baie.

Grecia 2022 - hello

Străzile din Olimpic Beach sunt cu sens unic și se poate parca pe o bandă, însă majoritatea sunt utilizate de cei care au vilele, unele sunt cu parcare inclusă, altele nu. Așa că în capătul străzii erau două parcări publice unde toată lumea putea să își lase mașina fără nici o problemă. Parcarea era plină, dar am găsit 4 locuri până la urmă.

Grecia 2022 - strazi, masini, parcare

Plaja era aerisită, pe jos era curățenie nimeni nu arunca șervețele sau alte gunoaie, erau coșuri la fiecare intrare pe plajă lângă fiecare terasă. La sfârșitul zilei toate erau pline, dar până dimineața când ne întorceam la plajă totul era curățat. La fiecare colț de terasă între zona de plajă și alee exista câte o cabină de schimb și un duș pentru a te spăla de nisipul de pe picioare.

Aici unde am stat noi, ambele șezlonguri costă 5 euro/zi și ai o mică umbreluță de paie cu suport pentru cafea, suc, bere, țigări, etc. La următoarea zonă de șezlonguri trebuia să plătești 7 euro/zi și primești două cafele sau 2 sucuri. Lângă zona noastră se află și punctul salvamarilor, iar lângă o altă zonă cu scaun rulant dedicat persoanelor cu dizabilități pentru a putea intra și ei în apă.

Pe fiecare stradă găseai alimentări, locuri de joacă pentru copii, restaurante, cabinete medicale, fast-food, pizerie, restaurante cu specific românesc, magazine cu haine (de proastă calitate ce-i drept). Un bax de apă plată de 6 sticle a 2L costă 1.25 euro, o bere la doză 1 euro, pâine 50cenți, rolă de hârtie 4.8 euro, hârtie igienică 10 bucăți 3.2 euro. Dimineața ne cumpăram cafea de la un magazin pe colț unde aveau și burek cu brânză dulce sau vanilie. Cafeaua costă 2.5 euro și primești o sticlă de apă de 0.5L gratis, iar burekul are 250g și costă 2.2 euro.

Mâncare găsești la orice restaurant, unele sunt cu specific grecesc, alte românesc, dar per total nu mori de foame ai ce să mănânci. Dacă nu îți place nimic (ceea ce e imposibil) atunci te poți duce la alimentară iei o brânză, un salam, o pâine, niște roșii și ai ce mânca.

Am încercat ciorbă de pui (3 euro), ciorbă de burtă (3 euro), gyros (3 euro), gyros la farfurie (3.5 euro), gyros poker (7 euro), meniu gyros (6 euro), paste (7 euro), spaghete carbonara (8 euro), pizza (8-12 euro), calamar (6 euro), hamsii (7 euro), penne (7.5 euro), șnițel de pui (3.5 euro), cașcaval pane (3 euro). Bere, suc, vin, apă totul pornea de la 2.5 euro până la 6 euro o carafă de vin.

La cel mai fain restaurant am cerut și carne de rechin, doradă și alte mâncăruri specifice însă tot timpul când mergeam noi ne spuneau că nu mai au, cantitatea fiind foarte mică. La ei seara începea de la ora 18 și ținea până la ora 00:00, iar dacă mai aveai consumație sau mâncare nu te dădea nimeni afară. În schimb, toate terasele seara aveau muzică în surdină care se auzea doar la terasa lor, fără bumți-bumți pe plajă sau în stațiune.

Deci dacă sunteți tineri, căutați distracție și vreți muzică blană, Olimpic Beach nu e pentru voi.

Într-o seară ne-am pus la altă terasă și am vrut să testez un American Burger. Gustos!

Între Olimpic Beach și Paralia sunt 3.6km, iar stațiunile sunt legate între ele de plajă, trotuar și pistă de biciclete/trotinete. De la ora 18 până la 23 există un trenuleț cu 3 vagoane unde cu 2.5 euro de persoană poți merge până în Paralia și după ce te plictisești te întorci înapoi sau vii pe jos așa cum am făcut noi că am pierdut ultima cursă de la ora 23. Am făcut o plimbare de seară pe lângă mare, copiii au rezistat eroic până am ajuns acasă când au luat direct somn.

Paralia este mai mare decât Olimpic Beach, parcă prea multă lume pe metru pătrat, chiar și la plajă.

Mâncare bună, bere bună, vin bun, îți era mai mare dragul să ieși seara în oraș și dimineața la plajă. Tot ce ai nevoie găsești imediat la câțiva metri de vila ta.

Aveau și închirieri de trotinete Xiaomi, motociclete electrice cu roți mari, scutere sau biciclete de familie unde toată lumea pedalează numa bune de mers pe pista de biciclete către Paralia și înapoi. Așa am făcut turul stațiunii.

Te umpleau de bani mărunți, am găsit țigări Winston cu 26 de țigări în pachet care costă 5 euro, așa că am avut ce să fumez prin Grecia.

Acum legat de mare. Apa a fost foarte caldă atât dimineața la răsărit cât și seara la apus. Nu puteai să stai mai mult de ora 13 pentru că te ardea pur și simplu soarele, astfel plecam de pe plajă, mergeam să mâncăm și apoi ne întorceam seara la sezlonguri și stăteam până când se întuneca. Seara temperatura cobora sub 30 de grade, aerul era respirabil, nu era foarte cald și te puteai plimba peste tot. Primele zile au fost destul de multe alge în apă și la mal datorită unei furtuni în larg ne-au spus băieții cu șezlongurile. În ultimele 3 zile apa era curată de vedeai prin ea degetele de la picioare chiar și în larg.

În penultima zi de concediu aveam programată o excursie pe insula Skiathos, unde trebuia să plecăm la 5.30 dimieneața cu autocarul până aproape de Athena de unde luam vaporul către insulă. Stăteam acolo toată ziua, vizitam și făceam baie pe o plajă virgină cum zic ei, dar la câți turiști sunt, numa virgină nu e. Seara ne întorceam cu vaporul, luam autobozul și veneam la vilă, ne lăsa la 2 minute de mers pe jos. Costul excursiei era de 35 euro/adult și 30 euro/copil. Din păcate am ratat excursia! Zilele nu sunt băgate în sac, așa că vom mai avea ocazia să mergem cu vaporul pe vreo insulă.

Una peste alta, pe lângă drumul obositor și statul în vămi, ceea ce am găsit în Olimpic Beach a fost mai mult decât perfect. Ne-am distrat, am făcut baie, am mâncat și ne-am plimbat.

Dacă ați avut răbdare să citiți până la final, pot doar să vă mulțumesc și să vă rog să scrieți în comentarii experiențele voastre unde ați fost în concediu.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Ce s-a ieftinit Digi in Macedonia… era 12 euro cand am fost eu.

 • Digi este acum alegerea perfecta . Acum 3 zile am facut o excursie in Albania,din Grecia-Corfu unde ma aflu in vacanta .La 5 minute de la intrarea in Albania ,Orange mi a trimis Sms ca am de platit 40 euro pt trafic de internet in roaming. Pana sa apuc sa inchid datele am primit un nou mesaj ca am atins limita de 50 de euro pt trafic de internet in euro,eu nefolosind datele.In Dubai am folosit tot Digi pt ca Orange avea niste tarife pe minutul de voce exorbitante. Abonamentul Digi este de 2,9 euro pe luna iar cel de la Orange de 23 euro pe luna .

 • Nu stiu pe ce autostrazi ai mers din Serbia de zici ca sunt groznice, dar eu cand am fost in 2017, au fost printre cele mai misto autostrazi pe care am fost din cat am umblat, unele cu 3-4 benzi chiar, fabuloase fata de cele din Grecia care sunt vai de mama lor si ale noastre care abia acum incep sa fie legate acolo unde exista.. Nu zic ca nu e posibi ca in astia 5 ani distanta sa se mai fi stricat si pe acolo.

  • De la Smederevo până în Grecia există o singură autostradă și anume A1. Are 2 benzi pe sens și atât. Se lucrează pe porțiuni, sunt peticeli, sunt gropi îți spun că doar ce am fost acum 1 săptămână, nu știu cum a fost la tine acum 5 ani. Bag de seamă că nu mă crezi :))
   După, am mers pe autostrada noastră de la Timișoara – Sebeș – Cluj care îi parfum, nici nu se compară cu cele din Serbia, Macedonia sau Grecia.

  • Am iesit pe la vama Moravita … de acolo am mers cativa km si de acolo doar pe Autostrada pana in Macedonia si tot asa. Am trecut 3 autostrazi cu 3 puncte de taxare diferite … deci nu vorbim de aceleasi lucruri, plus ca am precizat ca lucrurile s’or mai fi schimbat … si nu e ca nu te cred! 🙂

  • Da, pe la Moravița ieși și ai 130km până intrii pe autostradă la Smederevo, apoi doar pe A1 mergi până în Grecia. În serbia plătești autostrada în vamă când ieși, la macedoni plătești la fiecare 10-20km e câte un punct de taxare.

 • Spune-mi te rog unde ai facut asigurarea pentru Macedonia. In Romania sau in vama in Macedonia?
  Multumesc,

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu