Noua gama iPhone 11 si iPhone 11 Pro vin cu noul chip U1 denumit UWB (Ultra Wide Band) si care va putea localiza un obiect/produs prin GPS la o distanta de 5-10cm asemanator celor mai folosite de Amazon, Tile si Tile 2.

Cum functioneaza U1 (UWB)?

La fel ca si Bluetooth si Wifi, ultra wide band foloseste un protocol de comunicare wireless prin unde radio. Ofera o banda mare cu un consum de energie mic dar numai la distante scurte/mici de pana la 1-3m. Frecventa utilizata de UWB este peste 500MHz.

Nu se stie exact despre chipul U1 al celor de la Apple pentru ce se va folosi in viitor, nu avem informatii oficiale, dar stim doar ca va fi utilizat pentru transferul de date folosind AirDrop.

Cei de la macrumors au descoperit in iOS 13 o noua categorie Tags care va avea grija de lucrurile tale. Cum? Folosind aceasta noua functie UWB pentru a localiza lucrurile mici cu o precizie de 5-10cm.

 

Chipul U1 al celor de la Apple integrat pe iPhone 11 si iPhone 11 Pro transmite date pe frecvente de 6.24GHz si 8.24GHz. FCC a alocat un spectru intre 3.1GHz si 10.6GHz pentru UWB. Acest lucru ne spune ca in viitor vom putea utiliza un iPhone sau un Apple Watch sa deschidem o masina, sa deblocam MacBook-ul (deja o putem face), putem deschide usa de la intrare, muzica poate porni automat, etc. O parte din ele se poat face si acum prin automatizare sau HomeKit, insa varianta cu UWB ofera o securitate mult mai mare.

Pentru Apple, totul este despre comunitate/utilizatori privind ecosystem-ul. Fie ca urmeaza sa cumperi o aplicatie, sa faci o plata sau sa te joci, totul se face foarte usor intre toate dispozitivele Apple, fie ca vorbim de iPhone, iPad, Mac sau Apple Watch.

Dupa cum ati vazut in poza de mai sus, in Find My vom avea in curand Apple Tags cu ajutorul carora vom putea gasi mult mai rapid cheile, bagajul sau alte produse pe care le vom seta in aplicatie. Apple Tag va emite un sunet si te va informa pe iPhone 11 cu locatia exacta.

Mai mult de atat, daca un utilizator (sotul de exemplu) nu poate gasi obiectul setat in Apple Tag, dar un alt utilizator (sotia) are un alt dispozitiv cu chip U1 si trece pe langa el, primeste o notificare cum ca obiectul X al sotului este marcat ca si pierdut. Desigur, sotul trebuie sa il marcheze in aplicatia Find My ca si pierdut.

Dispozitivele cu UWB emit semnale scurte in jurul lor si sunt mult mai precise decat cele bazate pe tehnologia bluetooth sau wifi putand sa masoare cu o eroare de 5-10cm distanta si pozitia lor.

Decizia celor de la Apple de a folosi standardul 802.15.4 ne arata ca au planuri mari in ceea ce priveste securitatea si ecosystemul  si vom vedea tehnologia UWB prezenta pe toate dispozitivele ce urmeaza a fi lansate de acum incolo.


Urmărește-mă pe Google News sau Feedly

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu