Lansat în septembrie, livrat începând cu 3.11 prin magazinele proprii, însă o întrebare cât costă un iPhone X cu adevărat? Apple a cheltuit doar 357$ ca să îl construiască. Oare e mult, e puțin?

cât costă un iPhone
Photo by Koby Kelsey on Unsplash

Încep cu din păcate, pentru că acest terminal a ridicat toate standardele impuse și totodată și prețul sărind peste 1000e în anumite țări printre care și România. Din păcate a fost catalogat ca cel mai fragil iPhone fabricat până acum, dar și cel mai scump produs de service. Detaliile le găsiți aici.

Singurele componente care ridică aceste costuri sunt:

 1. ecranul OLED 65.5$;
 2. carcasa de oțel 36$.

Oricum, aceste două componente nu justifică marginea de 64%, având un preț de vânzare recomandat de 999$ pentru varianta de 64GB și 1149$ pentru 256GB.

Iubesc produsele Apple tocmai pentru calitatea și fidelitatea lor, fiind cu adevărat produse premium, dar sunt indignat să văd cum iPhone X de 1600 lei poate să coste 6000 lei. Cred că de această dată Apple s-a întins prea mult.

Ca și fan, aș prefera să văd o margine mai mică, dar un volum de vânzări mai mari!


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • 1. „Margins” din engleză nu are același sens ca „margine” în română. Nu în acest context. Cuvântul căutat ar fi „marjă” sau chiar „adaos”
  2. Prețul ăla este prețul componentelor. Doar că – fii atent aici! – componentele alea nu au apărut brusc pe planetă ci a fost nevoie de cercetare, testare etc.

 • @ionut-staicu marja, adaos sau margine cum se vorbeste in Bucuresti e acelasi lucru. Nu a zis nimeni ca de ce a platit 350$ pe componentele alea, am zis ca sunt deranjat de faptul ca acesta costa de 3 ori mai mult. Inteleg ca trebuie acoperite costurile, dar mi se pare ca cer cam mult. Nu ti se parea un pret corect 700 – 800$?

 • Nu știu care ar fi prețul corect, că nu sunt implicat în nici un fel în producția Apple. Știu doar că stabilirea costului final nu stă doar în costul componentelor. După cum ai observat, sunt telefoane care au defecte; costul retururilor trebuie acoperit de undeva. Asta una.

  A doua: nu cred că Apple și-a propus să facă telefonul poporului, astfel încât să-și permită oricine să și-l ia. E clar că dacă trebuie să te împrumuți sau trebuie să-l iei în rate nu e chiar telefonul de care ai nevoie.

  A treia: Apple au fost întotdeauna exclusiviști; nu înțeleg de ce ar fi altfel în situația iPhone X.

 • Corect, sunt costuri care trebuie acoperite. Asa cum le-au acoperit pentru iPhone 6, 6s, 7 asa puteau sa o faca si pentru X. Adica de la 3-4000 lei sa sari direct la 6000 lei pentru ca “doar ecran” mi se pare prea “exclusivist”.

 • Ți se pare exclusivist dintr-un motiv simplu: nu ești în target-ul Apple 🙂

 • […] unități către furnizori. Ultimul terminal din stocul emag se vinde cu suma 7200 lei chiar dacă costul de fabricare al unui terminal iPhone X este de […]

 • […] După problema cu linia verde apare alta pentru ecranul lui iPhone X care devine inutilizabil la frig. Pentru că este iarnă, iar cei care au avut “noroc” să se afle în primul val de livrări din păcate pot să pățească diverse, cu terminalul lor ce costă peste 1000$. […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu