Oferta săptămânii

O veste bună a venit de la Vela care a spus că din 2 august 2021 România va introduce prima carte de identitate cu cip care va îngloba și cardul de sănătate și va reduce astfel costurile.

Cartea de identitate cu cip va fi de mărimea unui card bancar făcând astfel posibilă utilizarea sa și în portofelele mici. Cele actuale erau un chin pentru că erau mari si urâte, iar odată cu noile CI-uri pe viitor să vedem și permisul de conducere integrat în buletin, având astfel doar un plastic în buzunar nu mai multe.

foto: digi24.ro

Ce mă șochează de fiecare dată când se introduce ceva sau se face ceva, apar postacii de serviciu care sunt paranoia, că le fură identitatea, ca vai cip-ul acela va putea fi clonat și ei nu suportă asta. Da, ei sunt aia care merg cu firobuzul, nu au whatsapp, rup facebook-ul în două și dau share la toate mizeriile cu „află bogăția ta, care e zodia ta…”.

Am fost prins într-o astfel de discuție pe un grup de facebook unde mai mulți s-au simțit amenințați de acel cip de pe noua carte de identitate. Unii vor să evolueze, alții vor să rămână proști. Nu trebuie să te contrazici cu ei, trebuie să le dai pace să rămână în bula lor. Am încercat asta de prea multe ori, am obosit. Vezi cazul lui Godină care a încercat să ajute o familie săracă și și-a luat-o de la ei pentru că na, bautură, bătăi, prostie, sărăcie.

O altă discuție avută pe același grup de facebook purtată cu un domn foarte revoltat, în jur de 50 de ani, nervos din cale afară că nu are chioș în satul lui de unde să cumpere bilete pentru metropolitan ca să meargă în oraș. L-am întrebat dacă are card și a răspuns că da. De ce nu vă instalați aplicația 24Pay și plăți cu telefonul după ce vă introduceți cardul acolo? Vai ce s-a ofticat, cred că i-a pușcat o venă. I-am spus să meargă în Timișoara la primul chioșc RATT și să își facă un card reîncărcabil pentru transport și își transferă online de pe card bani pe cel de transport. Nu avea rost să mai continui, vorbeam singur, el era tot cu paranoia lui.

Ce conține cip-ul din noua carte de identitate

  • o poză cu tine
  • adresa de reședință
  • 2 amprente
  • datele de sănătate ale tale care vor fi folosite printr-un certificat de criptare instalat de MAI.
  • certificat electronic pentru semnătură digitală

Nu vreau carte de identitate cu cip

Perfect, există și această soluție pentru paranoia să obțină o carte de identitate fără cip, doar din plastic însă nu vor putea ieși din țară folosindu-se de ea. Și uite așa ajungem iara la aceeași discuție cu paranoia. Vrei să ieși din țară? DA! Atunci îți trebuie pașaport biometric cu cip care îți face poză, îți salvează amprentele și te mai și costă bani.

Detalii

  • trebuie să ai minim 12 ani. Se poate face și la cerere (de părinte normal) pentru orice vârstă sub 12 ani însă are valabilitate doar 6 ani, iar după împlinirea vârstei de 18 ani se face pe 10 ani;
  • cele vechi vor mai putea fi utilizate pentru ieșirea din țară până în 2031;
  • mie îmi expiră în 2022, deci la anul îmi voi face buletin cu cip;
  • sunt curios cum vor face și înregistrarea cardului de sănătate la evidența populației sau trebuie să te duci personal și la CJAS ca să ți-l scrie;

Vedem, până atunci lăsăm paranoia să se așeze. Abia aștept să îi văd cum își bagă degetu’n gât.

Voi cum vedeți schimbările noilor cărți de identitate cu cip?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu