Well, am o problemă cu cablul coaxial pentru tv cumpărat de la Dedeman anul trecut și care nu funcționează în parametrii săi ceea ce înseamnă că anumite canale mi se văd sacadat iar sunetul o ia razna. Aici mă refer la Digi 4K, Europost 4K și restul programelor HD.

Prin toamnă am făcut o sesizare la RDS au trimis o echipă la mine, au măsurat prizele, conexiunea la intrare în casă all good. Când au măsurat cablul Hoff au început să râdă, iar unul din ei a coborât jos la mașină și a venit cu un cablu coaxial. Diferență nenicule!

Surpriză, cu cablul lor merge excelent pentru că scotea 75Ω iar al meu săracul fiind și subțire și ieftin nu făcea față. Mi-a recomandat să mă duc la Iulius Mall sub fostul Black Box și de la tipul de acolo să îmi cumpăr câți metri vreau, cu mufe sterizilate pe loc la 90 grade, zis și făcut.

M-am dus am vorbit cu tipul de acolo nu știam exact câți metri pentru că nu am măsurat cablul fiind gros e mai greu de tras pe lângă plintă și îndoit în spatele televizorului așa că am zis că revin după ce măsor. Așa a rămas și nu m-am mai dus niciunde. Mi-am dat seama că vechiul cablu este influențat de orice alt cablu de curent pentru că mi-am pus un triplu cu mai multe ștechere și protecție la șoc.

Pe televizoare mai noi puteți vedea exact puterea semnalului, calitatea și erorile/pierderile de semnal. Cu cât BER e mai aproape de 2000 nu se mai vede nimic, calitatea trebuie să fie 100% iar BER cât mai aproape de 0.

Fiecare canal poate avea un BER diferit pentru că diferă frecvența. De exemplu:

  • Digi 4K – 56 BER (bit error) – 30% signal strenght – 61% signal quality;
  • Digi Life – 750 BER – 10% signal strenght – 36% signal quality.

Aseară, la celalalt televizor a fost groaznic iar asta m-a făcut să încept să caut cabluri coaxiale mai mari de 75Ω, aurite, cu mufe la 90 grade și protecție în mai multe straturi pentru a bloca interferența cu orice alte cabluri. Ce credeți că am găsit? 2 modele pe altex la 300 – 400 lei bucata.

Am râs, 1m și 5m de 120dB cu 4 straturi. Pe eMAG cel mai scump este 115 lei, însă nu au de 10m și de 135dB doar de 120dB.

M-am uitat pe chinezi, nici o șansă toate mici 1.5m sau 2m nimic de 10m cât am eu nevoie. Am ajuns pe diverse site-uri de electronică din europa însă cei care livrau în România pe lângă cei 30 euro cât costau cablurile mai îmi cereau transport 15-25 euro.

Așa că am făcut prima comandă pe amazon.de, am găsit mai multe variante de cablu coaxial pentru cu 135dB, 4 straturi făcut pentru UHD / 4K și cu mufe aurite. Acolo sunt pe toate gardurile, aici la noi se pare că ieftiniturile sunt la bază, dupaia ne plângem că nu merge 😀

Specificații:

  • 10 meter antenna cable 135dB, 4x shielded with gold-plated 90 degree angled coax connectors. For high-definition transmissions such as HD TV, Full HD, Ultra HD (UHD / with 4K and higher)
  • TV cable for digital and analog signals, such as DVB-T and DVB-T2, radio (FM / DAB / DAB +) and cable TV DVB-C / DVB-C2. Connection between junction box and receiver such as television / receiver
  • Quadruple shielding (made of high density 2x braid and 2x foil) with 135dB shielding dimension. Shielding and flexibility – ideal shielding for optimal reception and interference-free transmission
  • Optimized kink protection and flexible cable sheathing protects against exceeding the maximum bending radius. Inner conductor made of high-purity OFC solid copper for optimal conductivity and transmission properties
  • Solid all-metal plugs with gold-plated contacts – perfect the durability, stability and accuracy
  • Model number 7045 / B07GB35Q3V
  • Color: white
  • Maximum suported resolution: 7680 x 4800

Am finalizat comanda azi noapte, am luat 2x bucăți Goobay la 90 grade cu lungime de 10m pentru ambele televizoare și urmează să ajungă pe săptămâna viitoare acasă. Am plătit 35 euro unde au fost incluși și cei 9 euro transport deși scria că peste 29 euro transportul este gratis.


#update 18.06

Îi mulțumesc lui Cătălin pentru ideea cu splitterul motiv pentru care am comandat deja unul compatibil cu noile tehnologii Ultra HD 4K, 2K, Full HD.

Splitter TronicXL 3x 24K gold plated, 5-2400MHz with 6-10dB attenuation

Cel instalat în casă este un Well de 5-1000MHz cu 4dB atentuare, ieftin și bun pentru constructori.


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu