În cursul acestei seri compania Apple a detaliat modul „Lockdown” ce va fi introdus odată cu lansarea iOS 16, iPadOS 16, macOS 13 Ventura din toamnă, prin care un nou nivel de securitate extremă va putea fi oferit utilizatorilor în special jurnaliștilor, angajați din guvern, activiști sau utilizatori normali.

Lockdown-Mode-iOS 16

A fost creat pentru un grup mic de oameni care sunt de obicei sub lupa companiilor care dezvoltă soluții spyware prin care să spioneze sau să afle informații confidențiale. Recent v-am detaliat spyware-ul Hermit care a fost blocat de Apple destul de rapid, însă tot aici trebuie să amintim și soluția Pegasus folosită chiar și de FBI.

Lockdown va fi disponibil pentru toată lumea și este dezactivat inițial. Cei care îl activează trebuie să bage un cod și să dea restart la telefon. Activarea lui se poate face din Settings → Privacy & Security → Lockdown → On/Off.

Lockdown-Mode-iOS-16

Când Lockdown Mode este activat acesta oferă un nivel de protecție extremă prin simpla limitare sau dezactivare a unor funcții sau funcționalități ale aplicațiilor și site-urilor. La început Lockdown va include următoarele opțiuni urmând ca pe parcurs Apple să adauge și altele:

  • Atașamentele din aplicația Messages sunt blocate, anumite funcționalități nu vor fi disponibile, previzualizarea linkurilor va fi oprită, singurele fișiere acceptate sunt pozele.
  • Orice apel primit prin FaceTime de la persoane pe care nu le-ai apelat sunt blocate automat.
  • Invitațiile de la diverse servicii chiar și Apple de la persoane necunoscute sunt și ele blocate.
  • Diverse tehnologii Javascript (JIT – just in time) utilizate pentru a naviga pe internet folosind browserul Safari sunt blocate, ele putând fi deblocate de fiecare utilizator pentru fiecare site accesat. Protecția se aplică pentru toate browserele care folosesc WebKit pe iPhone, iPad și Mac.
  • Partajarea albumelor va dispărea din aplicația Poze, invitațiile vor fi automat blocate.
  • Când dispozitivul este blocat orice conexiune prin cablu cu alte dispozitive sau accesorii este blocată (vezi opțiunea USB Accesories din meniul Face ID & Passwords).
  • Nu pot fi adăugate sau instalate profile de configurări, iar dispozitivul nu poate fi înregistrat în MDM.

Apple oferă printr-un program de securitate celor care găsesc vulnerabilități în modul Lockdown recompense de până la 2 milioane dolari. Noi funcționalități vor fi adăugate pe parcurs, exact cum s-a întâmplat și cu Apple Privacy.

Modul Lockdown este o capabilitate ne mai întâlnită în lumea telefoanelor care reflectă angajamentul nostru pentru protejarea utilizatorilor de atacuri cibernetice simple sau sofisticate.

 

În timp ce marea majoritate dintre utilizatori nu vor fi ținte pentru atacuri cibernetice ne dorim ca toată lumea să se simtă în siguranță și să acționeze pentru a opri aceste atacuri.

 

– Ivan Krstic, Apple Head of Security Engineering

În același timp, Apple oferă o donație de 10 milioane dolari Fundației Dignity and Justice pentru a crește investigațiile, expunerea și pentru a preveni atacurile cibernetice asupra companiilor și organizațiilor. În plus, după ce se va judeca procesul cu cei de la NSO Group care au creat spyware-ul Pegasus, toți banii vor merge către aceeași fundație.

Anul trecut, Apple a trimis notificări tuturor persoanelor de rang înalt vizate de atacatori prin email sau iMessage.

Sursă: apple.com/newsroom via macrumors.com


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu