Dar am renunțat și vă spun în acest articol de ce. Apple a lansat recent noua serie MacBook Pro 14 și 16 inch cu cipuri Apple Silicon M3, M3 Pro și M3 Max. În funcție de numărul de core-uri, CPU, GPU, Neural Engine și Memorie vom putea să ne creem propriul sistem Mac.

Am vrut să schimb MacBook Pro 13 inch M1 cu un MacBook Pro 14 M3 Pro

În 2020 când Apple a lansat noile cipuri proprii Apple Silicon, mi-am cumpărat versiunea MacBook Pro 13 inch cu M1, 16GB și 512GB ca variantă custom. Cele standard veneau cu 8GB și 256GB stocare, iar eu având deja versiunea MacBook Pro 13 din 2015, mi-am dat seama că e nevoie de mai mult RAM și implicit stocare. Nu ai ce face cu 256GB pe un MacBook mai ales dacă te joci în Final Cut Pro.

MacBook Pro 13 inch cu M1 2020 / 16GB / 256GB

Trecerea de la MacBook cu Intel la Apple Silicon M1 este enormă, atât în performanțe cât și în baterie.

Povestind vineri cu cineva la telefon, mi-a spus: Ionel, de ce nu te gândești să treci la un M3? Zis și făcut, am intrat pe Noumax.ro am selectat varianta de MacBook Pro 14 inch și am văzut prețurile. De la 9900 lei 19800 lei.

MacBook Pro 13 inch / 14 inch
Apple Silicon M1 Apple Silicon M3 Pro
5nm 3nm
16 miliarde tranzistori 37 miliarde tranzistori
8-core CPU 11-core CPU
8-core GPU 14-core GPU
4-core Performance 6-core Performance
4-core Efficiency 6-core Efficiency
16-core Neural Engine 16-core Neural Engine
16GB unified memory 18GB unified memory

Așa că am luat olx la verificat să văd cât costă un MB Pro 13 inch 16/256. Am văzut prețuri cuprinse între 5500-7000 lei, asta înseamnă că după ce îl voi vinde va trebui să mai pun încă pe atât ca să pot trece la M3 Pro. După ce am analizat diferențele din tabelul de mai sus am ajuns la concluzia că nu merită să îl schimb acum!

După cum zicea și MKBHD, aceste variante de M1/M2/M3 sunt făcute pentru cei care vin de pe versiuni vechi de MacBook cu cipuri Intel, nu pentru cei care au deja M1 sau M2. Nu spun că nu există diferențe de performanță, se văd clar care sunt, dar din punctul meu de vedere acest M1 funcționează impecabil în orice task, în editare foto-video, ceea ce mă face să cred că nu merită o investiție în acest moment!

Tu ce ai fi făcut în locul meu?


Urmărește-mă pe Google News sau activează

 • Aș rămâne la M1 . E foarte bun M1!

 • Ai procedat bine Ionică….eu am așteptat până acum să trec pe Mac…până acum eram utilizator înfocat de iPad Pro si Windows…vândut laptopul pe OLX și iPad Pro pe trade in si cumpărat un MBP de 16 cu M3 Pro și 18 GB…și nu îmi pare rău ca am așteptat😉

  • Vlad, pentru tine trecerea este imensă de la Windows la macOS. La mine diferența era foarte mică să zic așa între M1 – M3.
   Foarte bine ai procedat, să te bucuri de ele mult timp 🙂

 • As zice ca acum maxim e momentul pt M2.

 • Mi se par optimiste prețurile de pe OLX pentru ce ai tu – sunt convins că anunțurile sunt, dar nu prea cred că se înghesuie lumea să le cumpere. Pentru tine e o configurație bună, dar majoritatea covârșitoare a celor care caută ceva de 13 nu au nevoie de 16 GB de memorie, deci la banii ăia pot lua ceva nou. Chiar dacă mai pui o mie de lei poți lua un Air (modelul nou) cu 512 GB de stocare la 7500 lei. Dar dacă vrei neapărat să-l vinzi pe al tău poate că ăsta e momentul, probabil prețurile vor merge tot în jos.

  Dacă vrei să treci la Pro 14 eu aș sugera să cumperi pentru tot pachetul – display, baterie, tastatură și CPU – nu să te raportezi doar la diferențe de performanță. Normal că dacă merită sau nu aspectele astea depinde de tine.

  • Astea sunt prețurile pentru MB Pro 13 M1 16/512GB pe olx. Gândește-te că de nou am dat 9500 lei pe el, iar la revânzare nu scade foarte mult prețul, eu zic că 7000 lei e un preț chiar bun mai ales că vorbim de performanțe mult mai bune decât MB Air menționat de tine. Pe iStyle de exemplu la buyback primesc 2500 lei :))))))))

   Nu o să îl vând că nu am de ce, a fost așa o discuție care m-a pus pe gânduri și am verificat să văd diferențele. 14-le e actualizarea lui 13, iar pentru mine este mai mult decât suficient. Cel de 16 inch din păcate este prea mare pentru mine, prea greu. Vreau ceva simplu, performant și ușor de manevrat/cărat, iar acest MB Pro M1 și-a făcut (și își face) treaba foarte bine.

   Mulțumesc 🙂

 • Este mai scump cu M3 dar M3 este mai performant decât M1. Daca aș avea bani, aș trece la M3. Poți sa mai stângi bani.

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu