Roboții colaborativi sunt destul de noi în industria roboticii, dar există deja mai multe variante. Popularitatea lor în diferite industrii a determinat inovare rapidă din diferite trimestre. Această inovație a dus la patru variante diferite ale roboților.

Photo: redshift.autodesk.com

Diferitele tipuri de roboti colaborativi ies in evidența programării și a caracteristicilor lor de siguranță. Fiecare tip de robot utilizează tehnologii și tehnici unice pentru a păstra o distanță de operare sigură față de oameni, ceea ce definește mediul pentru care fiecare este potrivit.

1. Roboți limitați de putere și forță

Roboții sau coboții care limitează puterea și forța (roboții colaborativi) interacționează direct cu lucrătorii umani fără a avea nevoie de bariere suplimentare de siguranță, scanere externe sau sisteme de vizibilitate. Pentru a îmbunătăți siguranța umană, aceste coboți nu au colțuri ascuțite, puncte de vârf, sau motoare expuse, care pot răni oamenii.

Pentru aceste puteri și limitarea coboților pentru a lucra în siguranță cu oamenii, coboții sunt echipați cu senzori de coliziune în construcție. Acești senzori permit robotului să simtă orice posibile coliziuni și să se oprească complet în cazul în care intră în contact cu un om. Acești coboți sunt limitați la activități sau aplicații mai mici.

2. Oprire monitorizată de siguranță

Safety Monitored Stop Cobots sunt folosite pentru sarcini cu interacțiune foarte puțin om la robot. Acest tip de cobot utilizează un robot industrial convențional echipat cu diferiți senzori de siguranță care detectează un om care intră în plicul său de lucru. Odată ce robotul detectează o persoană, cobotul își oprește operațiunile și permite omului să lucreze alături de el. Odată ce omul a terminat sarcina lor, cobot poate fi re-pornit prin apăsarea unui buton.

3. Viteza și separarea

Viteza și coboții de separare sunt similare cu siguranța monitorizate opri roboți de colaborare.. Acești coboți folosesc roboți industriali convenționali, dar diferența este că viteza și coboții de separare sunt potriviți pentru sarcini cu interacțiune umană frecventă. Acești coboți folosesc sisteme de vizibilitate pentru monitorizarea spațiului lor de lucru.

Spațiul de lucru de viteză și separare are două zone diferite: zonele de avertizare și de oprire. Când un om intră în zona de oprire, cobotul se oprește și începe să funcționeze de îndată ce persoana iese din zonă.

4. Ghidare manuală

Ghidarea manuală este o caracteristică prin care un operator poate programa cobotul să învețe noi poziții și căi, ghidându-l folosind un controler acționat manual. Această caracteristică permite oamenilor să programeze coboții cu ușurință și provoacă foarte puțin sau deloc nefuncționare.

Avantajele Cobots

Roboții colaborativi au multe avantaje, ar fi:

Ușor de programat

Roboții tradiționali aveau nevoie de multă îndemânare și cunoștințe pentru program și puteau efectua o acțiune. Un cobot, spre deosebire de un robot convențional, este ușor de programat. Prin utilizarea software-ului ușor de utilizat, un cobot poate învăța cu ușurință căi noi. Puteți programa manual un cobot la pozițiile dorite și stocați-le pe software-ul. Cobotul poate fi programat pentru a efectua diverse sarcini și poate fi mutat cu ușurință dintr-un loc în altul.

Mai precise

Un robot e mai precis decât o ființă umană. Robotul poate efectua mișcări precise și nu se abate niciodată de la program. Această precizie îmbunătățește uniformitatea și calitatea produsului. Dacă se strâng șuruburile, aceeași presiune este utilizată uniform pe toate șuruburile.

Efect pozitiv asupra lucrătorilor umani

Un cobot este menit să lucreze alături de oameni, nu pentru a le înlocui. Din moment ce coboții sunt oameni-concentrat, ele ajuta la rafinarea și completarea oamenilor de lucru fac. Locuri de muncă monotone, murdare, repetitive și periculoase sunt atribuite roboților, lăsând oamenii să facă mai multe sarcini administrative sau cognitive.

Productivitate crescută

Scopul principal al roboticii este optimizarea sau realizarea celor mai multe cu cel mai mic cost. Există erori minime și creșteri de productivitate. Înființarea unui cobot este o investiție considerabilă. Odată cu creșterea producției, este ușor să se obțină un roi mai rapid și investiții recuperate.

Concluzie

Roboții au devenit obișnuiți în industria prelucrătoare. Cu creșterea producției și coerența în producție, este ușor de a face mai multe profituri și de a obține un randament mai rapid al investițiilor. Sănătatea lucrătorilor umani și riscul de rănire sunt reduse, făcându-i mai fericiți și mai productivi pe termen lung.

 


Urmărește-mă pe Google News sau activează

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu